kracalnik

pač neki da se piše

Izposoja koles v Ljubljani

Objavil/a nmohoric 11.04.2011 pod LPP

Verjetno ste opazili, da v mestu nekaj gradijo, neke količke. Verjetno ste jih opazili pred NaMo, tam kjer se je šlo v Kino Komuna. Verjetno vas je tudi zanimalo, kaj je to pa niste dobili podatkov ali pa ste ji morda zgrešili.

Ti količki oziroma bolje rečeno postaje, so izposojevalnice koles, na katerih si bo možno brezplačno izposoditi kolesa. Prva ura izposoje bo tako Brez plačna vse ostale pa se bodo plačevale, sistem bo podpiral tako tedensko plačilo kot letno. Tedenska bo tako prišla v poštev turistom, saj si bodo za 1€ lahko izposodili kolo za celoten teden. Vsi ostali, ki bi si želeli kolesa izposojati dlje časa pa bodo plačali 3€ za celo leto.

Sistem bi tako vključeval 30 postaj po centru mesta oziroma bližnji okolici mesta.  Tako bo do zadnje postaje, kjer bomo kolo lahko vrnili v Šiški pri Kinu Šiška na Viču pri Iliriji, Mostah pri tržnici, Bežigrad bo imel postajo malo pred obvoznico v smeri rudnik pa bo možno vrniti kolo na Špici. Število koles, ki si jih bo mogoče izposoditi bo 300, kar je po moji oceni nekako zadostno število. Prav tako si bo kolesa mogoče izposojati skozi celotno leto. Sistem bo začel delovati v začetku maja.

Podjetje, ki bo vzdrževalo celotni sistem in se nekako sponila takšnega sistema je Europlakat d.o.o.. Idejo za to pa so dobili v tujini, kjer je podjetje JCDecaux razvilo sistem izposoje, ter ga predstavila državam Evropske unije, ki so ga tako začeli uporabljati. Takšen sistem tako uporablja 20 mest v Evropi in drugje po svetu.  Na posnetku, si lahko ogledate, kako sistem deluje oziroma, kako si izposodimo kolo.

YouTube slika preogleda

Izposojevalnica koles

Poveto po http://www.ljubljana.si/si/mol/novice/71659/detail.html

Povezava do podjetja, ki je sistem razvilo http://www.jcdecaux.co.uk/

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

4 odgovorov na “Izposoja koles v Ljubljani”

 1. NuckinFuts - 11.04.2011 ob 22:08
  NuckinFuts

  Končno nekdo, ki je dobro razjasnil zadevo. Super zapis.
  In ideja je fenomenalna!

 2. nmohoric - 11.04.2011 ob 22:49
  nmohoric

  Jaz sem najprej misli, da bo to nekaj takšnega kot ljubljansko kolo.. ki vsi vemo da si jih pokradli.. No to pa je nekaj boljšega in tudi sam sistem mislim, da je izjemen, saj nedopušča kraje, vedo pa točno kdo si je kolo kdaj izposodil.

 3. Jan Kralj - 13.04.2011 ob 00:32

  Na tvojem mestu bi bil bolj previden z izjavo tipa “ne dopušča kraje”… ljubljanski virtuozi na kleščah imajo namreč veliko izkušenj;)

  Sicer pa idejo veselo podpiram, sam kolesarim po ljubljani 5 dni na teden, rain or shine :P . Me pa zanima, kje vse bodo mesta za izposojo, obstaja mogoče kakšen seznam ali še bolje zemljevid?

 4. nmohoric - 13.04.2011 ob 09:49
  nmohoric

  Mislim, da ta sistem res ne dopišča kraje, kajti kolut ki drži kolo ob količku, nekako ne dopušča da bi do kraje prišlo. Bolj bodo kolesa nezaščitena pred vandalizmom.. nažalost..

  Na žalost nisem zasledil da bi obstajal že kak zemljevid kje bodo vse te izposojevalnice.. lahko pa ti povem da sm jih videl pri filo faksu, nasproti puba legende, nama, gornji trg. Vse skupaj jih bo 30, tako da mislim da bodo lepo razpocelirane po Ljubljani.

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !