kracalnik

pač neki da se piše

Wi-Fi na avtobusih LPP-ja

Objavil/a nmohoric 2.06.2011 pod LPP

V tujini in tudi pri nas, se na mednarodnih vlakih najde možnost priključitev prenosnika ali pa mobilnega telefona na Wi-Fi, ki je seveda plačljiv po tarifi gostujočega mobilnega operaterja. V ZDA, pa imajo to seveda brezplačno in možnost uporabe Wi-Fija je tko rekoč možna povsod. Od leta 2010 tako lahko uporabljaš Wi-Fi na New Yorški podzemni železnici, ki deluje nekako tako kot naši avtobusi, zato ne vidim razloga, zakaj nebi česa takšnega naredili pri nas na avtobusih.

Verjetno bi se spomnili, da bi za to ponudbo bilo potrebno odšteti nekaj denarja, vendar če malo logično pomislimo, z nakupom urbane, katere imajo mesečne vozovnice ali pa tedenske, bi lahko v tej tecni 0,80€ ali 17€ kot je mesečna vozovnica bilo zraven že zaračunana uporaba Wi-Fija, ki bi tako bila na avtobusu brezplačna. Jaz osebno bi se popolnoma strinjam s tem, da zato podražijo enkratno vožnjo na o,90€ mesečno vozovnico pa na 18€, saj bi s tem lahko pokrili vse stroške ob inštalaciji Wi-Fi oddajnikov na avtobuse. Glede na to, da so vsi avtobusi opremljeni z navigacijskimi napravami in sistemom sledenja, bi bilo čisto možno vzpostaviti še Wi-Fi. Celo zasloni GEM, delujejo z GPSjem in sicer tako da če smo v bližini DM centra, nam izpiše na zaslonu kje je najbližji in kje so še ostali. Tako da ideja o internetu na avtobusu ni napačna.

Tako bi lahko uporabniki LPP-ja sporočali tudi svoje lokacije ostalim uporabnikom in sicer preko aplikacije places in drugih aplikacij za sporočanje svoje lokacije preko socialnih morežij, o kateri pa zelo dobro napisal bloger Mitja Mavsar, sam je izpostavil tudi polemiko o uporabi Wi-Fija v gostinskih lokalih, saj večina lokalov tega nima, bi pa  zelo dobro bilo, da bi imeli zastonjsko uporabo interneta.

S tem, ko bi LPP ponudil možnost uporabe Wi-Fija, bi verjetno na avtobusih srečali veliko več ljudi, saj bi lahko teoretično poslovneži na poti v službo na avtobusu preverili elektronsko pošto, pregledali finančne trge itd., prav tako bi bilo na avtobusih še več mladih, saj tisti odvisni od raznih Facebookov in Twitterjev, bi z vesljem sporočali da se “VOZIJO NA TROLI”

Wi-Fi na javnem avtobusu

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

6 odgovorov na “Wi-Fi na avtobusih LPP-ja”

 1. Boško - 2.06.2011 ob 19:46

  Ideja ni slaba, samo verjetno bojo LPPjevci in Janković želeli iz tega iztržiti čim več, tako da bo verjetno na koncu vse plačljivo, seveda če bo do tega prišlo.

 2. nmohoric - 2.06.2011 ob 20:09
  nmohoric

  Se strinjam… kot pri vsaki stvari bo nekdo želel mastno zaslužiti, vendar če pogledamo realno, bi lahko pokrili stroške vgradnje in “naročnine” za internet s temi dodatnimi plačili, glede na to koliko prebivalcev je v Ljubljani in koliko študentov ter dijakov, da štejem še turiste, bi lahko vzpostavili tak sistem “brezplačno”, saj tistih 0,10 € in 1 € pri mesečnih, ni takšen strošek, ki bi ogrozil uporabnike urbane..

 3. NuckinFuts - 2.06.2011 ob 22:09
  NuckinFuts

  Odlična ideja!
  Lahko bi še zaračunali dodatnih 5 centov na vožnjo za vrečke namenjene bruhanju. Pri tistem načinu speljevanja in zaviranja, ki je v modi pri lpp šoferjih bo le redko kdo med uporabo prenosne naprave ostal s pomirjenim želodcem….

 4. nmohoric - 2.06.2011 ob 22:55
  nmohoric

  No pa saj niso vsi vozniki takšni, da tako grozno speljujejo, se najdejo svetle izjeme, ki pa so seveda zlo redke, tako da imaš kar prav, da bo potrebno odšteti še 5 centov za vrečko…

 5. Boško - 3.06.2011 ob 14:43

  Verjetno nebi bilo vsem všeč, da bi kar od enkrat morali za prevoz plačevati več, kot pa že plačujejo saj smo v času recesije, ko je vse tako ali tako drago..
  In NuckinFuts, mislim da bi včasih bolj kot internet res potrebovali vrečke za bruhanje.

 6. nmohoric - 3.06.2011 ob 19:02
  nmohoric

  Nebom se strinjal s tabo in to sam zato, ker je internet skoraj zastonj, zato bi bilo malo čudno od ljudi, da se nebi strinjali s tem predlogom, verjetno bi bilo tako kt za štadion, najprej vsi proti nato pa, še dobro da imamo tak stadion, res smo ga potrebovali.

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !