kracalnik

pač neki da se piše

Od Twilighta do vampirizma..

Objavil/a nmohoric 10.06.2011 pod Bluzenje

Vampirji, volkodlaki in ostala golazen, ki se je štiri leta nazaj začela pojavljati v knjigah in nato zelo hitro prevzela vse bralce, ki jih zanimajo vampirji, tema, volkodlaki, emičevanje1 in ostale kvazi temačne teme. Sam nisem bral nobene od teh knjig, ki so bile v hipu tako popularne, kot pred leti Harry Potter, tudi Harrya nisem bral, vse od teh knjig sem imel pred sabo, vendar sem po prvih dveh straneh obupal in knjige postavil v kot. Nekako me niso pritegnile, saj mi na splošno tema knjig ni bila pisana na kožo, na žalost se nismo poistovetili. Nasplošno me knjige, ki so popularne (Da Vincijeva šifra, Twilight, GoT itd.) ne pritegnejo k branju, sam sicer nevem zakaj.

No pa da se vrnem iz abstrakta2, povod za pisanje tega zapisa, je predvsem Twilight in popularizacija Vampirjev, saj ne da imam kaj proti oboževalcem serije, ampak vse skupaj je šlo malo predaleč, saj sem pred kratkim ob obisku knjigarne obstal, popolnoma zaprepaden. Ne vem, kaj se je zgodilo z pisateljevanjem in založništvom ter vsem kar paše zraven, saj kamor koli sem pogledal so bili neki fantazijski romani z temo o vampirjih in volkodlakih, pa ne takšnih vampirjih, kot jih poznamo iz starejših del, ki so brutalni.

To so ti novodobni vampirji, ki bi jih najraje primerjal z EMO subkulturo, saj vsi “furajo safr”, so nesrečno zaljubljeni, želijo storiti samomore itd. v glavnem neke tematike, ki so saj meni totalno butaste3. Tako sem na knjižnih policah opazil skoraj same takšne knjige z vampirsko tematiko in “pocukranimi” naslovi. Kamor koli sem se obrnil, so bili vampirji, tudi ko sem odkorakal do stripov in v upanju da najdem kakšnega Alan Forda, sem naletel na Twilight v strip verziji, celotna serija knjig predelanih v strip. Kar malo me je stisnilo v trebuhu4, saj se mi to ni zdelo mogoče, izgleda da človek ki je začel s tem, se je pojavil ob pravem trenutku na pravem mestu. Nato pa še večji šok ob prehodu do otroškega oddelka, kjer najdemo slikanice in ostale otroške knjižice in knjige za mlade bralce do 13 oziroma 14 leta, skoraj se mi je stemnilo pred očmi, saj sem videl skoraj ne mogoče. Knjige za tako mlade z tematiko o vampirjih in volkodlakih, pa je to sploh primerno? izgleda, da je vse to “super kull” mogoče sem pa res prestar in ne razumem sodobne kulture5.

Tako se mi je porodilo vprašanje in to vprašanje je ali dejansko lahko vsak človek, ki ima mlanekost domišljije napiše knjigo o temi z vampirji in volkodlaki. Glede na videno, se moje vprašanje nekako potrdi, saj na število izdanih knjig o teh vampirjih in ostali golazni narašča, vse več je “avtorjev”, ki pišejo takšne knjige6, samo vprašanje časa pa je, koliko časa bo to trajalo, verjetno toliko časa, kot pa Harry Potter in ostale čarovniške zgodbe. Verjetno bodo ostale skupine ljudi, ki bodo zaprisežene tej zvrsti ali pa bodo kar “izhlapeli” iz obličja zemlje, prav tako mislim za avtorje teh “romanov”, verjetno bodo tudi ti izginili iz obličja zemlje. Delujejo mi kot muhe enodnevnice ali pa ameriške zvezde, ki jih producira Disney in druge korporacije, nekako tako kot so najbolj znani POP zvezdniki in boy bandi, ki so kar na enkrat izginili, bilo jih pa je na tisoče. Tako, kot se verjetno čez kakšnih 20 let nihče ne bo spominjal kdo je Britni Spirs, vsi pa bodo vedeli, kdo so Motorheadi, Beatli, Led Zeppelini, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Jonny Cash in vstali, ki bi jih lahko našteval še kakšno uro ali več.

No verjetno bodo tudi ti sedaj tako popularni pisci teh vampirskih zgod odšli v pozabo, velikih avtorjev pa se bomo spominjali večno.

 1. emoti…. []
 2. majketi da neka beseda k je strokovna []
 3. Sue me.. []
 4. mislil sem, da se bom podelal v hlače []
 5. nisem star, pa me vseeno veliko stvari šokira []
 6. po mojem to niso nobeni avtorji temveč navadni nakladači, ki želijo na hitro zaslužiti z aktualnimi temami []
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

17 odgovorov na “Od Twilighta do vampirizma..”

 1. Medea - 10.06.2011 ob 12:38
  Medea

  Hehehe, emo vampirji furajo safr :) Ampak se strinjam, vse te poženščene oblike vampirizma … Ne hvala. Pravi vampirji so strastni, živalski in se na soncu ne svetijo, no.

 2. nmohoric - 10.06.2011 ob 12:53
  nmohoric

  Ok dobila si me, tudi jaz ga včasih furam :D se vidi da imaš tiste prerokovalske sposobnosti :) drugače pa ja, Edvard Cullen me spominja na emo vamprija predvsem zato, ker mi deluje kot da fura safr plus za nameček se še sveti na soncu….
  Jap tvoj opis je tisti pravšnji, ki res opisuje prave vamprije, kakršni so se pojavljali v literaturi, in bi se še vedno morali pojavljati a so s prihodom “EMO vampirjev” izginili…

 3. NuckinFuts - 10.06.2011 ob 13:03

  Ti hipster, ti :mrgreen:
  Velika večina vsega kar si napisal je popolnoma res. Drži pa tudi, da današnja mladina ne bere več knjig. Če jih tako sranje spravi k branju… pa ej: Super!

 4. Replika: Od Twilighta do vampirizma … - 10.06.2011 ob 13:42

  [...] Kracalniku sem prebrala prispevek, mimo katerega nisem morala brez daljšega [...]

 5. nmohoric - 10.06.2011 ob 13:43
  nmohoric

  Hipster? morda ne maram brati knjig, ki so popularne, če sem iz tega razloga hispter pa tudi v redu xD
  No ja večina otrok preneha brati z vstopom v srednjo šolo, ko jim je bolj pomembno žuranje iz druženje s kolegi, kar je povsem razumljivo za mladino. Problem, da pa popolnoma prenehajo z branjem, pa je da je potrebno za domača branja brati knjige, ki niso zanimive, so totalno OUT.. Tako da že iz tega razloga večina mladih opusti branje, imaš pa prav če jih že to spravi k branju pa saj nekaj… čeprav dokaj slabo, ker je na trgu veliko kvalitetnejših knjig.

 6. bloger - 10.06.2011 ob 17:15

  Twilight rulz =)

 7. nmohoric - 10.06.2011 ob 21:19
  nmohoric

  Verjetno se se s teboj strinja 30% ljudi vseh ostalih 70% pa se skupaj z mano drži za glavo in upa da si se samo malo pošalil.

 8. Medea - 11.06.2011 ob 09:08
  Medea

  Saj vsi furamo safr občasno ;) Ma ja, Twilight je za en ku***. Pa za najstnice. Se pa strinjam z opisom, da gre za emo varianto vampirjev, ja. Tisti glup trpeč izraz, ki ga Edward nonstop iz polprofila (očitno njegova bolj fotogenična stran, ali kaj) kaže …. ja, to ti je en mačo vampir, res. Mislim brezveze. Kje je kri, seks, strast? Aja, saj res, zdaj se svetijo, swarowski stil pa to.

 9. nmohoric - 11.06.2011 ob 10:00
  nmohoric

  S prihodom teh novodobnih vampirjev so res pošteno uničili tradicijo, ki so jo nosili pravi vampirji… Tudi jaz pogrešam te elemente v filmih in knjigah, kjer se pojavljajo vampirji, ampak ja iz gleda dobra pogodva s swarowskim, tako da se bolj ali manj vsi svetijo na soncu.. Ne delujejo mi več pristno..

 10. NuckinFuts » Blog Archive » Replika na repliko “Od Twillighta do vampirizma” in itak tudi na originalno objavo. In to je najdaljši naslov na temu blogu ever. - 11.06.2011 ob 13:37

  [...] da sem prebral objavo ali pa dve, v katerih se obravnava tema, ki jo brez težav jemljem kot osebni napad. Samo šalim [...]

 11. Urška Sonček - 11.06.2011 ob 14:37
  Urška Sonček

  Sprožil si “bombo” replik. ^^

 12. spomincica - 11.06.2011 ob 17:35
  spomincica

  če koga tu zanimajo “pravi” vampirji (kot pravi medea: kri, strast in seks), priporočam black dagger brotherhood.

  če se pa samo zgražate nad edwardom, se pa pridružujem veselici. :mrgreen:

 13. nmohoric - 11.06.2011 ob 21:39
  nmohoric

  @Urška
  Sonček hvala to bom vzel kot kompliment :D

  @spomincica
  Hvala za priporočilo, si bom vzel kot čtivo za na morje :)

  In ja Edward je full bedn..

 14. Gost - 12.06.2011 ob 19:03

  To je zato, ker nam simbolično vladajo vampirji in sedaj hočejo mlade prepričati, da je to kul. Sej vem, da je bolno. Isto kot komunizem. V imenu komunizma je padlo na milijone ljudi, nam pa hočejo to prikazat, kot osamosvojitev,… Temu se reče izrojenost, ko hočeš iz slabega napraviti dobro, ne glede na število žrtev.

 15. nmohoric - 12.06.2011 ob 20:14
  nmohoric

  @ Gost
  sarcasm on Se popolnoma strinja, saj se vidi v vseh vlada, ki smo jih imeli do sedaj, da so vsi po vrsti ex-kominajzerji, ki nam želijo samo slabo… Na žalost, je sedajšna vlada kot slab vampir, ki se želi prikazati kot Edward Cullen.. Se popolnoma strinjam s tabo, tako da bi bilo bolje, če bi vse takšne knjige prepovedali in se podali na ulice in kričali na ves glas (seveda goli) o tem, da nam želijo ex-komunajzerji utupit v glavo, da vse kar se je zgodilo je dobro, pa čeprav je slabo. sarcasm off

 16. Urška Sonček - 13.06.2011 ob 13:05
  Urška Sonček

  Je bilo tudi mišljeno kot kompliment. ;) ^^

 17. nmohoric - 13.06.2011 ob 15:41
  nmohoric

  Hvala ^^

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !