kracalnik

pač neki da se piše

Demotivacija ki to ni

Objavil/a nmohoric 8.08.2011 pod analiza

Na internetu in socialnem omrežju Facebook, se vse bolj pojavljajo pri “lajkanih” straneh, slike katerim se v angleškem izrazoslovju reče Demotivators, po slovensko demotivatorji. Izraz demotivacija, pomeni nasprotno od motivacije, tako da motivacija, ki je glagolnik od motivirati, prikazuje nekaj, kar nam spodbudi kreativnost, zagon, itd.

Tako lahko rečemo, da demotivacija v nas zatre motivacijo in nam prekine neko voljo do dela, dejanj ter v najslabšem primeru izgubimo voljo do življenja.

Lahko bi rekel, da sem ekspert za odkrivanje memetov, ki so: A meme (play /ˈmm/[1]) is an idea, behavior or style that spreads from person to person within a culture.[2] While genes transmit biological information, memes are said to transmit ideas and belief information. To so vam verjetno znane ineternetne šale v raznih okvirjih, kot so demotivatorji, živali ljudje, ki govorijo nesmisle itd.

Kot sem omenil med memete spadajo tudi demotivatorji, ki pa jih slovenske strani kar lepo izrabljajo. Kot primer, sem uporabil sliko iz strani demotivacija.si, ki ima predvsem motivacijske slike in ne demotivacijske, morda se med vsemi slikami najde 5 takšnih, ki bi jim lahko rekli demotivacijski.

Glasba -

Na sliki je tako prikazana kaseta, ki tvori s trakom nekakšen srček, pod sliko pa piše Glasba “smisel življenja”. Vsaka slika je primerna, za demotivacijske slike, bistvo pa je da zadanemo besedilo pod sliko, saj nam prav nič ne pomaga če je slika v redu besedilo pa ne. Pod to sliko bi lahko tako napisali veliko drugih stvari, ki bi “užalile” določeno subkulturo in se iz nje ponorčevala. Tako pa zaradi besedila, ki ni demotivacijsko, ljudje in stran zlorabljata demotivatorje.

Bolj primerno bi bilo, če bi pod sliko napisali kaj takšnega kot je na spodnji sliki.

Slika je ponovno kaseta s srčkom, pod sliko pa je zapisano PRAVI HIPSTERJI ne poslušajo mp3-jev. Če bi ljudje ki delajo slovenske demotivatorje, se vsaj malo izobrazili, bi videli da moj demotivator veliko bolj ustreza merilo, saj se ponorčuje iz subkulture HIPSTERJEV. Ker se mi ne da razlagati, kdo so hipsterji sem vam prilimal povezavo. Če bi takšen demotivator videl kakšen hipster, bi bil nekako užaljen, saj ve da se nekdo norčuje iz njegove subkulture. Pod sliko bi tako lahko uporabili 1000 drugih stvari, ki bi razžalile določeno subkulturo itd..

Še en primer demotivatorja:

Glede samih demotivacij, vam za primerjavo dodajam slovneke “demotivatorje” in angleške, katere pišejo ljudje iz celega sveta in se nekako spoznajo na internetne šale.

http://www.demotivacija.si/best/all/filter_week/-kdaj-prides-nazaj-sine-2933.html

http://verydemotivational.memebase.com/

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

2 odgovorov na “Demotivacija ki to ni”

 1. NuckinFuts - 8.08.2011 ob 18:38
  NuckinFuts

  Strinjam se prav z vsako besedo napisanega.
  Stvar je taka, da se večina strani, portalov in sestavnih delov interneta uniči, ko postane popularna med množico nepoučenih…

 2. nmohoric - 8.08.2011 ob 18:47
  nmohoric

  Točno tako, problem pa je tudi pri sami moderaciji dodanih memetov ali demotivatorjev, saj lahko to počne vsak sam, kontrole nad tem, ali ustreza pogojem pa ni. Moderatorju je važno, da čim več ljudi to svar “lajka”. In ja na Memebase.com, jim kvaliteta ne pada, saj kar dobro moderirajo in tudi uporabniki so prav izobraženi.

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !