kracalnik

pač neki da se piše

Volnena kapa boljša od čelade TEST

Objavil/a nmohoric 28.08.2011 pod KracalnikLab

Doletela me je čast, ko sem lahko bil tisti osebek, ki je testiral kolesarsko opremo. Dodelili so mi točno tisto opremo, ki nas na kolesu največkrat reši. Pa je temu res tako? V testu smo tako testirali čelado za spust1, navadno kolesarsko čelado, volneno kapo ter kapo s šiltom.

Test je potekal v nadzorovanem urbanem okolju, tako da so bili recimo da vsi pogoji enaki, za vse čelade2. Preizkušeni so bili štirje različni kvalitativni kriteriji3 in sicer, uporabnost, izgled, aerodinamika ter zaščita.

TEST 1; Uporabnost

Čelada za spust, je predvsem uporabna, sicer odvisno od modela, za prenašanje vode iz enega konca na drugega. Srečo smo imeli, da sem na test dobil čelado z 5 zračniki, tako da je vodo zadrževala. V čelado gre tako okoli pol litra tekočine, če pod čelado podstavimo gorilnik, pa dobimo tako kuharski lonec4.

Navadna klasična kolesarska čelada sej je izakzala kot izjemno uporabno. Med testom nam je v vodo padel mobilni telefon, zato smo enostavno potopili čelado v vodo ter z njo zajeli mobilnik. Vlečenje predmeta iz vode je bilo dokaj enostavno, saj čelada prepušča ogromno količino vode in deluje kot nekakšno sito. Zato smo jo preizkusili tudi pri odkrivanju zlata v potokih5.

Volnena kapa se je tudi kot zgoraj omenjeni čeladi izkazala za uporabno. Med kuho smo si vanjo kar nekajkrat obrisali roke, ker pa so bile temperature hladnega potoka nizke, je služila tudi kot dober ogrevalni pripomoček rok, po prenehanju iskanja zlata. Šerpa, ki je nosila vso opremo z nami, si je zvila gleženj, tako da smo iz volnene kape naredili hladne obkladke, tako da se je res izkazala.

Kapa s šildom, se je izkazala za uporabno samo kot zaščita pred močnim soncem.. Nekako me je razočarala, saj v divjini ni najbolj uporabna.

TEST 2; Izgled

Vse čelade smo uporabili za obisk bližnjega bifeja v središču Ljubljane. Pobirali smo telefonske številke deklet.

Če želite iz gledati kot kreten, ki zakriva svoj obraz, ter misli, da je z to čelado iz gleda popoln, se moti. S to čelado na glavi nismo dobili prav nobene telefonske številke, za nameček so nas še izgnali iz bifeja.

V navadni kolesarski čeladi nas je osebje tretiralo kot naključnega kolesarja, ter tudi dekleta nas niso želela.. Dobili smo sicer 1 telefonsko številko6, saj je dekle želelo iti z nami na kolesarjenje. Kasneje smo jo poklicali, vendar se je v telefon slišalo samo vzdihovanje, iz gleda je kolesarila v klanec.

Z volneno kapo sredi poletja ne izgledamo glamurozno, vendar kot navaden đanki ali pa EMO. V lokal nam sploh ni uspelo priti, zato smo odšli na ulico ter dobili veliko število telefonskih številk lokalnih dilerjev, prespali smo tudi na lokalni policijski postaji, saj smo se zapletli v pretep s klošarjem, ki je trdil da je to njegova kapa…

Kapa s šiltom se je v tem segmentu izkazala za najboljšo, saj smo dobili okoli 7 telefonskih številk, in ko smo klicali nazaj so se tudi vse javile. Če vam je pomemben izgled, je ta čelada najbolj primerna za vas.

TEST 3; Aerodinamika

Kolesarjenje po ravnini 200 metrov.

Čelada za spust se je izkazala za zelo aerodinamično, problem je nastal samo, ker ni bilo dvolj zraka za dihanje, tako da je bila povprečna hitrost po treh tekih 27km/h

Navadna kolesarska čelada je dosegla boljši čas od čelade za spust, saj prepušča več zraka za dihanje in se tako ne začnemo dušiti. Dosegla je povprečni čas v 3 tekih 30,5km/h

Volnena kapa se je izkazala za najmanj aerodinamično, saj smo z njo dosegli povprečno hitrost 24km/h.. Predvidevamo, da preveč vpija zrak v sam material in nas zato upočasnjuje((Verjetno bi s plavalno kapo dosegli boljši rezultat))

Kapa s šiltom je najbolj aerodinamična izmed vseh, če jo obrnemo v kontra smer tako, daje šilt obrnen nazaj. S to čelado smo tako dosegli povprečen čas merjen v treh tekih 31km/h. Tako je bila za malenkost boljša od kolesarske čelade.

TEST 4; Zaščita

Vse čelade smo testirali z posebnimi sondami, ki merijo G pospešek ob trku (spust iz 8 nadstropne stolpnice).

Čelada za spust, se je pri tem testu odrezala najslabše, saj se je ob spustu z 8 nadstropne stolpnice povsem razbila, sonda pa je pokazala, da bi bil tak udarec za nas usoden.

Navadna kolesarska čelada se je odrezala malenkost bolje, saj si ni povsem razbila, prav tako pa v njej najverjetneje nebi preživeli takšnega trka.

Volnena kapa je test opravljala dvakrat, saj se je prvič zaradi skunka vetra zataknila na drevo, ob drugem preizkusu pa je le dosegla tla, ter ostala nepoškodovana. Sonde so pokazale, da je bil padec blag in nebi bil za nas usoden, morda kakšna praska ali dve.

Kapa s šiltom, se je prav tako odrezala dobro, sonde so ob pristanku zabeležile blag udarec, ki bi nam najverjetneje zlomil samo kakšno roko ali nogo, zato je poleg volnene kape ena izmed bolj varnih.

ZAKLJUČEK

Glede na vse kriterije, ki smo jih ocenjevali ne moremo najti pravega zmagovalca med čeladami, lahko pa rečemo, da sta se volnena kapa in kapa s šiltom odrezali najbolje, kljub manjšim spodrsljajem. Čeladi za spust in kolesarjenje, pa sta sicer uporabni, vendar ne nudita zadostne zaščite, zato jih nebi uvrščal na našo lestvico.

Zmagovalna čelada - volnena kapa

Kracalnik tudi na twitterju http://twitter.com/#!/Kracalnik lako me ujameš ;)

 1. Downhill, FullFace Čelada []
 2. veter je nekoliko ponagajal volneni kapi… []
 3. nek fensi stavk, ki ga enostavno moraš uporabiti v testu []
 4. golaž je bil fantastičen, samo okus stiroporja je bil na momente malo preoster []
 5. zlata si cer nismo našli, smo pa našli nekaj potočnih rakov, ki so končali v čeladi za spust []
 6. 090/callme123 []
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

9 odgovorov na “Volnena kapa boljša od čelade TEST”

 1. NuckinFuts - 28.08.2011 ob 17:10
  NuckinFuts

  Hvala za odlične podatke. Že nekaj časa sem razmišljal, da me moja kolesarska čelada ne ščiti dovolj, zdaj pa vidim, da jo moram nujno menjati za volneno kapo. Sem že na poti v športno trgovino.

 2. nmohoric - 28.08.2011 ob 17:38
  nmohoric

  Moj namen je bil, da ljudje spoznajo njihove zmote in končno vidijo, da je volnena kapa vseeno boljša od kakršne koli čelade.

 3. Boško - 28.08.2011 ob 18:45

  Če bi vsi testi, bili tako duhovito in inovativno napisani, bi se jih dalo prebrati. Sem se nasmejal kot že dolgo ne. Od sedaj naprej bom uporabljal samo še volneno kapo pardon, volneno čelado.

 4. nmohoric - 28.08.2011 ob 20:01
  nmohoric

  Meni se ne zdi duhovit… Ker sem enostavno obravnaval resno temo zaščite na kolesu.. In ja ta volnena kapa je ta bol :D ps. glede tega da ni duhovito sem se mejčken pošalu ;)

 5. NuckinFuts - 29.08.2011 ob 08:55
  NuckinFuts

  Večkrat, ko preberem to packarijo, bolj se smejem :lol:

 6. nmohoric - 29.08.2011 ob 09:25
  nmohoric

  Le pazi, da te po gozdu ne bodo lovili policaji, po mestu pa medvedi.. Saj jih zelo moti volnena kapa pri sami vožnji, medvede da nebo pomota.

 7. ana kos - 29.08.2011 ob 22:57

  Humoren zapis! :-)

 8. NuckinFuts - 30.08.2011 ob 00:50
  NuckinFuts

  Umorjen zapis. Nikjer ni bil obljavljen, tudi če si je zaslužil….

 9. nmohoric - 30.08.2011 ob 09:44
  nmohoric

  @Ana Kos hvala za odziv :)

  @NuckinFuts
  Kaj češ, važno da je meni všeč ta zapis in pa mojim rednim bralcem :)

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !