kracalnik

pač neki da se piše

Zastonj si zloudam film

Objavil/a nmohoric 21.09.2011 pod Filmarija

No ja… dejstvo je da si film bolj s težavo zloudaš zastonj, sicer se da nekatere filme, ki so narejeni kot nizko proračunski ali iz gole zabave brezplačno na spletu in ga z najmanjšo težavo zloudamo iz strani ustvarjalcev filma. Bilo bi pa seveda fino, če bi lahko povsem legalno zloudali z interneta filme, ki so bili nedolgo nazaj v kinu. Verjetno je to za velike televizijske in filmske hiše prava nočna mora.. pa je res?

Če malo odplavamo na glasbeno področje, ugotovimo da je prodaja zgoščenk upadla v zadnjih letih, prav tako lahko ugotovimo, da so trgovine vse slabše založene z zgoščenkami. Ko so obstajale še vinilne plošče, se je le teh največ prodalo, in ni bilo nekakšne posebne možnosti, da bi lahko presneli vinilko. S kasnejšim pojavom kaset, se je že dalo presnemavati iz ene kasete na drugo, za CDje vsi vemo kako je šlo, sedaj ko so pa MP3-ji pa lahko enostavno vstavimo v napravo USB prenesemo MP3-je na USB in na drugo napravo, še enostavneje kot pa vsi ostali mediji. In da ne pozabim, glasbeniki so prav pošteno služili v času vinilk, poleg koncertov, so kar zajeten kupček denarja dobili še od prodaje plošč, s pojavom ostalih medijev, pa je prodaja začela padati, število koncertov pa se je kar precej povečalo. In še vedno glasbeniki največ zaslužijo s koncertiranjem in raznimi sponzorstvi ter promocijami1.

Če lahko glasbeniki zaslužijo toliko denarja, da lahko lagodno živijo, čeprav vsi vemo da se v Sloveniji od glasbe “neda” živeti, bi lahko tudi filmarji in igralci živeli prav lagodno tudi, če bi bili ti filmi brezplačno dostopni na spletu.

Dejstvo je, da se vse več mladih glasbenih skupin odloča, da izda CD v samozaložbi, CD v obliki MP3-ja pa se da dobiti ponavadi na njihovi spletni strani ali na kakšni drugi strani. Tako nam skupina ponudi svoj CD, mi ga kot uporabnik in potencialni kupec poslušamo, ter ker na koncu ugotovimo, da nam je CD res všeč, gremo v trgovino ter ga kupimo ali pa naročimo direktno preko strani glasbene skupine.

Prav tako bi se takšne taktike lahko lotili filmarji. Tako da bom sedaj pustil glasbenike pri miru in opisal postopek, kako bi se te velikanske produkcijske hiše lahko odločile, da bi bili vsi filmi prosto dostopni. Primer medijske hiše bo tako Universal Pictures, ki seveda ne ponuja brezplačnih filmov. http://www.universalpictures.com/

Vsi vemo, da se največ da zaslužiti z oddajanjem oglasnih prostorov na spletu ter raznimi pogodbami o oglaševanju. Tako bi enostavno Universal Pictures, naredil za filme, ki so nastali pod njihovim okriljem, zavihek na njihovi strani z vsebino DOWNLOAD. Verjetno bi lahko za samo uvodno stran, takoj na začetku postavili veliko oglasno sporočilo, ki bi jo ali zaprli ali pač ne. Ko bi si izbrali film, katerega bi želeli sneti z internetne strani, bi enostavno bili navedeni ob strani linki do raznih sponzorjev, ki so pripomogli k nastanku filma, tako bi lahko bili na strani razni BMW-ji, Swarowski, H&M itd., ki bi plačali seveda da se jih oglašuje na sami strani. Prav tako bi ob samem loudanju lahko še na hitro pogledali, kaj imajo novega pri H&M, ter pri BMWju ali pa kaj recimo bi lahko preko interneta kupili v Merkatorju. Med samim downloadom bi se lahko tako kot pri inštalaciji igric, pojavili na zaslonu razna oglasna sporočila, ki bi jih sicer z najmanjšo težavo ignorirali.

Dejstvo pa je, da bi s takšno potezo se znalo zgoditi, da bi se prodaja DVDjev povečala, saj bi lahko nekdo pogledal film ga prenesel in nato kasneje kupil v trgovini, saj bi ugotovil, da mu je všeč in hoče original. Velike filmske korporacije, pa bi še vseeno lahko služile z prodajo vstopnic k kinematografih oziroma prodajo licenc, ter seveda oddajanjem reklamnih oglasov na  svojih straneh, kjer bi lahko zastonj loudali filme.

Zvezdniki pa tako ali tako služijo denar samo da se pokažejo v medijih in trznejo s mezincem na nogi. Prav tako bi seveda dobili denar tako kot so ga sedaj.

Mi pa bi zastonj gledali filme. Seveda so to samo pobožne želje…

http://www.thewrongferarri.com/ Tako kot pri teh ustvarjalcih filmov, bi si tudi pri ostalih lahko sneli zastonj film.

 1. če se motim me popravite []
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

4 odgovorov na “Zastonj si zloudam film”

 1. NuckinFuts - 21.09.2011 ob 20:06
  NuckinFuts

  Fante, zastonj loudanje filmov za predogled nakupa že obstaja, vendar se temu reče PIRATSTVO.
  Tvoja ideja je sicer dobra, kakšne velike spremembe pa žal ne bi prinesla.

 2. nmohoric - 21.09.2011 ob 20:36
  nmohoric

  Sej bistvo je da preprečiš piratstvo, s tem bi bilo to vse legalno in vsi bi bili srečni. Upam da bo kdo uslišal mojo željo :)

 3. Boško - 22.09.2011 ob 00:10

  Ideja, je kot je že NuckinFuts, je dobra vendar neizvedljiva, kajti tistim ljudem ki jim lahko rečemo kar CHAIRMAN, so tako trmasti, da ne bodo nikoli pristali na takšno idejo. Bolj pomembno jim je ta njihov “zaslužek”, ki bi verjetno bil večji, če bi filme dovolili zastonjsko prenašati s spleta.

 4. nmohoric - 22.09.2011 ob 09:30
  nmohoric

  Še enkrat bom rekel upam da me vslišijo :D

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !