kracalnik

pač neki da se piše

Naj slabša mati na svetu

Objavil/a nmohoric 10.05.2012 pod analiza

Za včerajšnje dogodke na domačem vrtu, lahko rečem, da lahko podelim lento za najslabšo mati na svetu. Že zgodaj zjutraj, verjetno kakšno uro pred tem, se je na vrtu odvijal hud boj med siničkami, sosedovim mačkom, na pomoč sta jim priskočila moja mami in oči, ki sta rešila siničko pred krempli mačka.

Ko sem zjutraj potem enkrat vstal, in bil med drugim zadolžen za varstvo siničke, sem opazil, da se gospa mati sinička ni vrnila po svojega mladiča. In ko že nebi moralo biti slabše, je mladič sinice še enkrat poizkusil zleteti iz gnezda in seveda pristal na tleh. Na srečo imam odličnega lovskega psa, ki je zavohal kam se je mala sinička zavlekla, kajti ob prihodu na vrt, sem opazil, da živčno koplje in voha kup granitnih kock. Po krajšem razmisleku in ugotovitvi, da morda pa le ni martinček tisti, ki se skriva pod kupom grantinih kock temveč sinička.

Shrani.si

Ker sem prijazen, sem premetal nekaj kock in našel neubogljeno siničko in seveda psa, ki je skakal okoli mene in hlastal za mladim mesom. Siničko sem ponovno dal v gnezo in se umaknil, tako da je lahko klicala na pomoč. Čez čas pa spet živčni jok psa in zaganjanje v tiso in bršljan. Ko sem prišel do kraja zločina, sem mislil, da je že vsega konec in da nisem uspel rešiti siničke gotove smrti. Pes je oblizoval okoli gobca in še vedno hlastal za nevem čem v “grmu” bršljana, ampak na srečo se je mala sinička dobro skrila in se obvarovala pred lačnim višavcem. No ker sem imel počasi dosti siničke in njenega varovanja, sem jo ponovno dal nazaj v gnezdo. Čez čas je prišla do nje tudi mati sinička, ki ji je celo dvakrat prinesla črve in gosenici, nato pa izginila, ko je sinička spet strmoglavila z gnezda. No ob tem zadnem strmoglavljenju in držanju psa za ovratnico, ki se je skoraj zadavil ob divjem zaganjanju na siničko, sem si rekel, kaj češ takšna je tale naravna selekcija… kruta predvsem. Kot tudi pred tem je sinička romala nazaj v gnezdo, ter čivkala in klicala mamo. Nje nekako ni bilo nazaj oziroma ne vem, ali je prišla nazaj ali ne.

Lento za najslabšo mati si zasluži zaradi enega preprostega razloga, ko so zleteli z gnezda, bi morala ena izmed odraslih siničk počakati, da vidi ali so vsi zleteli. Že ko je sanička valila, je oče sinička nosil hrano, ko pa so se zvalili pa sta oba hodila iskati hrano in jo nosila siničkam. Po tej logiki bi moral vsaj eden izmed njiju počakati in pogledati, kdo je odletel in kdo ne. Amapk ker pač živali nimajo nekih nagonov, ki jih imamo ljudje pride pač do vsega tega. Presenetilo me je tudi to, da se je mama sinička vrnila do gnezda nahranila mladiča in odletela, se vrnila in ko bi morala skupaj odleteti in je pač mladič strmoglavil, se sinička ni vrnila na tla ali pa saj v bližino. Po tem je nisem videl več, videl nisem niti mladiča. Naj še omenim, da je na pomoč prišla tudi samica kosa, ki je mladiču želela nekaj pomagati, a je ta živčno vpil, tako da jo je odgnal stran od sebe.

Sedaj je lahko tukaj več možnih zaključkov, kaj se je zgodilo. Ena izmed možnosti je, da se je mama sinička vrnila in, da je mladiču uspelo odleteti. Druga možnost je, da je sinička poskušala sama odleteti in ji je to uspelo, tretja možnost je da jo je pojedla sosedova mačka in imela prekrasen obrok mladega mesa. Tretja možnost pa je, da je strmoglavila, se zavlekla v ograjo in bršljan, nato pa končala na cesti in odletela ali pa jo je pojedla mačka, pes, vrana.

Za konec lahko samo rečem

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

15 odgovorov na “Naj slabša mati na svetu”

 1. NuckinFuts - 10.05.2012 ob 16:56
  NuckinFuts

  Damn nature, you scary!
  Tko pač je. Živali, ki so proti dnu prehranjevalne verige pač raje poskrbijo zase, kot za nesrečno potomstvo.

 2. nmohoric - 10.05.2012 ob 17:12
  nmohoric

  To imaš povsem prav, samo vseeno, nekako bi se lahko hitreje vrnila ali pa pač nagonsko počakala da res vsi odletijo. Ampak kaj češ bo pa nek maček imel lepo perjanico in prekrasno mlado meso za kosilo.

 3. Stric Marč - 10.05.2012 ob 17:47

  Pri pticah pogosto močnejši mladiči vržejo slabše iz gnezda. Tudi če ga vrnete, se bo to ponovilo. Šibkemu torej ni rešitve. Pri sesalcih, ki jim je vonj glavna iondentifikacija, mati ne sprejme mladiča, če se naleze drugačnega vonja. Zato lovci odsvetujejo prijemanja mladega bambija.

 4. nmohoric - 10.05.2012 ob 18:15
  nmohoric

  Sem mislil, da to velja samo za plenilske ptice, da vržejo z gnezda svojega tekmeca ali pa ga celo pojejo. Samo tu so ostali mladiči že šli jih ni bilo več, tako da je ta ostal tam. To za sesalce sem pa vedel oziroma vem, da jih pač pustiš tam kjer so in ga ne prijemaš.

 5. Tina - 10.05.2012 ob 21:30

  Narava je včasih res kruta, sploh pa v primeru ptičkov, saj imajo zelo veliko plenilcev. Upam, da se je vse dobro izteklo in je mali nadobudnež poletel.

 6. Medea - 10.05.2012 ob 22:16
  Medea

  Siničke so res ene uboge živali. Moja mačka (pa ji čisto nič ne fali, je sita, like fuŁ) si ne more pomagati in mi zelo rada vsake toliko časa prinese pokazati trofejo. V gobcu. S perjem, ki štrli ven. Sem pa zelo zadovoljna, da si se nemočnemu ptičku odločil pomagati. Sama sem leta nazaj uspešno vzgojila mladega kosa, siroto. Pa pred tem še polha :) Lepo, priden nmohoric ;)

 7. nmohoric - 11.05.2012 ob 01:06
  nmohoric

  Tina tudi jaz upam, da mu je uspelo, čeprav mislim da je bilo to zelo teško izvedljivo.

  Medea, saj veš kaj pomeni, če ti maček prinese siničko pred prag ali pa katero koli drugo žival ;) Drugače sem mu majčkeno pomagal, ker sem to moral narediti in kot drugo, mi res ni bil problem skakati po vrtu in vahtati psa da ga ni požrl :) Zanimivo, da ti je uspelo vse to gor spravit, kako si prišla do polha? :D

 8. Medea - 11.05.2012 ob 07:59
  Medea

  Am, kaj pomeni, če ti mačka prinese žival pred prag? Zihr kaj slabega … :D No, sej pravim, lepo od tebe. Marsikdo bi se šel lahko tudi zdravnika igrati s ptičem pa ga malo maltretirat. No, vsaj mularija načeloma ;) Tako sem prišla jaz do kosa, ker so sosedovi mulci najdli pa se malo izživljali nad njim in sem ga mogla odkupiti od njih. Pa ni bilo drago, nekaj lizik ;) Ammm, polh pa … ata je svoje cajte s svojimi kolegi polhal, oziroma bil zraven, ko so oni polhali (to je moja verzija ;) ) in je našel enega precej majhnega, ki se mu je zasmilil (sej ne, da je njegovo mati morda celo ata pojedel, ampak okej), pa sem ga dobila v skrbništvo. Ampak polh res ni faca, kar se domačnosti tiče …

 9. nmohoric - 11.05.2012 ob 08:59
  nmohoric

  Na tem linku piše vse, kaj mačke počnejo in kaj to zares pomeni :P http://theoatmeal.com/misc/frame/cat_kill
  No meni kaj takšnega da bi se šel dohtarje ne pride na pamet… Hehe ste sklenil dobro kupčijo in važno da je kos potem preživel :)
  Aha aha, tako potem, no sej če je bil v kletki in nisi tlačil prstov zraven, je znal biti domač? Ker pač kokr vem lahko precej ugrizne.

 10. Medea - 11.05.2012 ob 20:36
  Medea

  Omajgad, mačka me namerava ubiti? Prasica, pa tako lepo prede … ;) Sej ta polhec ni bil dolgo pri meni, je spizdil, je pregriznil kovinske rešetke kletke. Pa tudi ga nisem imela namena obdržati, toliko, da pride malo k sebi pol pa nazaj v šumo. Niti ni bil napadalen, problem je bil, ker je ponoči vse živo počel, čez dan pa spal. Nočno biće. Zna ugrizniti ja, ma mene ni. Jaz znam z živalmi, vsemi :P

 11. nmohoric - 11.05.2012 ob 22:21
  nmohoric

  Hehehe pazi se uglavnem da ne bo enkrat prepozno :P Pol je biu pa kr gajstn no, pa ja polhi večinoma sam ponoč ukol lazjo :) hehe nice to know ;)

 12. Medea - 12.05.2012 ob 20:55
  Medea

  Ravno danes me je skoraj kap, ko je skočila z omare direkt pred mano ;) Ampak! Še sem živa ;)

 13. nmohoric - 12.05.2012 ob 23:08
  nmohoric

  Potem ji je spodletel plan in je pač kričala abort mišn abort mišn :P Važno da si še živa :)

 14. Medea - 13.05.2012 ob 14:12
  Medea

  Hehehe, verjetno res :D

 15. Živjo klapa — NuckinFuts - 16.05.2012 ob 22:59

  [...] zvečer na Kongresnem trgu, s slavnim plašilcem nič hudega slutečih kolesark in neustrašnim braniteljem sinic in drugih manjših živali, greva poslušat nekaj [...]

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !