kracalnik

pač neki da se piše

Prekletstvo podlasice

Objavil/a nmohoric 10.06.2012 pod Zgodbe

Tako kot je imel HanSolo svojo Chewbaco, druščina raziskovalcev Scoobey-Dooja ter Asterix in Obelix sta imela svojega Kužefixa, imam kot vse skupaj zgleda, tudi jaz svojega živalskega sidekicka. Zakaj se mi tako zdi? Ne vem morda samo zato, ker vsakič ko se kam odpravim srečam točno določeno žival. Ne govorim o vrabčkih in siničkah, pojočih žabicah, polžkih in deževnikih. Tako se mi bolj dogaja, da srečujem žival, ki sicer za mestno okolje ni tako tipična, vendar kot kaže, se jo lahko opazi tudi v samem mestnem središču.

Nekako tako kot imajo nekateri srečanja z zunajzemeljskimi bitji, imam jaz srečanja z podlasicami, sicer ne vem ali so bile to različne podlasice ali pa je bila samo ena. V primeru, da jo srečam četrtič, se nadejam tega, da jo bom ujel ter si naredil kapo v stilu Davya Crocketta.

Prvo srečanje podlasice sega skoraj 2 meseca nazaj, ko sem odigral partijo hokeja na ledu ter se iz zaloga vračal proti domu. Seveda sem se vmes ustavil pri NuckinFutsu, kajti zmenila sva se da odrineva skupaj na eno pijačo na Rukališče, potem pa domov. Parkirala sva skoraj v centru, tam nekje pod Ljubljanskim gradom, na streliški ulici. Pot sva peš nadaljevala mimo tržnice in Tromostovja čez Wolfowo do Kongresnega trga, ko sva opazila, da čez kongresni trg teče neka čudna žival. Prvo kar sem pomislil je bilo, da je le malo večja podgana, kar za Ljubljano nebi bilo nič nenavadnega, ko se je žival bolj bližala svetlobi, pa mi je bilo jasno, da košat rep in dolg trup prav gotovo ne pripadata podgani. Značilna zaobljena ušesa ter dolg košat rep ter rjava dlaka, sta mi odprla oči, da sem prepoznal žival. Bila je podlasica. S prva nisem mogel verjeti, da se lahko v strogem centru mesta najde tudi takšna žival. Tako nekako je zgledalo prvo srečanje.

Drugo srečanje je bilo malo bolj zanimivo. Po dolgem večeru in vmesnem obisku tekmovanja za Miss Športa in nadaljevanja večera na Rukališču, smo se enkrat morali vrniti domov. Ker je bil NuckinFuts prijazen, se je kljub glasnemu petju preostalih dveh članov odločil, da nas razvozi do doma. Ko smo se bližali grbini, na kateri je potrebo zaviti do doma, smo pred nami opazili spet neko žival, ki je zatekla čez železniške tire, čez cesto v grmovje v naši ulici. In katera žival je bila to? Glede na to da smo jo videli vsi trije in smo vsi se strinjali, da dolg košat rep, zaobljena ušesa in rjava dlaka z značilnim belim vzorcem pod brado pripada podlasici. Naj omenim, da sem najprej pomislil, že pri prvem srečanju, da je to le mačka ampak glede na dolg trup in ne značilen tek, ki ga nebi moral pripisati mački, sem sklepal, da je to podlasica. Naj še omenim, da sem sprava mislil da je kuna ampak glede na to da nismo na hrvaškem, sem se odločil za podlasico.

Pred nekaj dnevi, se je zgodilo tretje srečanje podlasice. Med divjanjem s kolesom po Golovcu, sem opazil, da je pred mano na drevo zatekla veverici podobna žival. Hitro sem zabremzal in opazil, da me z debla gleda res chunky1 veverica, pravi kapitalec. Prvo kar mi je prišlo na misel, je bilo, da bi jo lahko ujel ter spekel na žaru ali pa si izdelal kapo iz veverice. Dejstvo je tudi, da je večinoma oreščke ter ostalo rastlinje, če seveda izpustimo malo perjad in jajca, tako da bi bila že kar dobro natrjena z zelišči, kar bi ji dalo fenomenalen okus. Ker se mi je malo “mudilo”, sem pognal kolo naprej ampak nekaj v meni mi ni dalo miru, zato sem obrnil kolo in šel nazaj proti drevesu, kjer sem jo srečal. Še vedno je bila tam, sicer se je malo sramežljivo kazala izza drevesa ampak sem si jo do dobra ogleda. Po daljšem gledanju iz oči v oči, sem opazil zaobljena ušesa, značilen bel vzorec pod brado ter košat rep. Ko sem jo želel priklicati s sebi, kot se da veverice v Tivoliju, ta ni reagirala na nobeno izmed besed, niti na munimunimuni, kar pali v parku Tivoli, kjer ti veverice jejo iz roke, poleg siničk. Podlasica je moje gostoljublje zavrnila z glasnim sopihanjem, skoraj da renčanjem. Ko sem se ji želel še malček približati pa je zatekla po klancu navzdol in se izgubila v listju.

Nekako tako so potekala ta tri srečanja s podlasico. Če se zgledujemo po pravilu trikratnega srečanja, bi mi morala podlasica naslednjič plačati pijačo, ali pa se saj pogovarjati z mano in mi povedati v čem je fora, da me tako rada spremlja. Morda bi pa res želela postati moj sidekick. Ker pač vem, da sem podlasica rekel prehitro, in morda to le ni bila podlasica, bom za konec še napisal zakaj se mi zdi, da to vseeno ni bila podlasica. Ker imata obe živali zaobljena ušesa, podolgovat obraz in dolg trup, ter podobno značilno premikanje med tekom, in ker smo pač v Sloveniji, sem posumil, da bi lahko bila podlasica. V prvih dveh srečanjih je bilo tudi malo bolj temno, tako da nisem točno videl pravih baru oziroma značilnega vzorca na živali, pri zadnjem srečanju, pa sem videl, da sem se malček uštel. Bila je ena izmed zgoraj omenjenih živali, glede na to, da je imela košat enobarven rep in seveda značilno belo dlako pod brado, sem prišel do ugotovitve, da je bila v vseh srečanjih navzoča kuna. Pridajam še slike, kako je zgledala žival, ki sem jo srečal.

 1. Veuma teška debljina – bolj pri sebi – debela, ocvirkasta []
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

26 odgovorov na “Prekletstvo podlasice”

 1. NuckinFuts - 10.06.2012 ob 14:49
  NuckinFuts

  Tvoja podlasica bi se morala spoznati z mojim zajcem.

 2. nmohoric - 10.06.2012 ob 15:16
  nmohoric

  To je se slišalo precej napačno, če ne bi vedel zakaj se gre :D Drugače pa ja verjetno da bi se res lahko spoznala, samo nevem, kako bi se podlasica obnašala do zajca.

 3. Medea - 10.06.2012 ob 16:11
  Medea

  Človek bi kar eno doma imel ;) In da ne bi res klobuka iz nje naredil! :)

 4. nmohoric - 10.06.2012 ob 16:40
  nmohoric

  Sej a ni tko, da se da dobit kune kokr za domačo žival? Vem da tam k smo učasih na morje hodil so jo mel eni na povodcu :D Mogoče bom naredil klobuk mogoče pa ne :P

 5. tina - 10.06.2012 ob 17:25

  men je tut ena podlasica nedolgo tega prekrižala pot na enem kolovozu in je pred mano na kolesu bežala enih 100 metrov. prov simpatične so … pa ne preveč hitre :D
  kar se pa ljubljanskih podgan tiče … ojej, jaz pozimi enkrat stojim na mostu pri špici pri ljubljanci in je ravno sonce fino grelo in v šavju na bregu vidim ene ogromne rjave živali. to je blo res tko, ogromno. k žoga za fuzbal. no, ble so podgane. katastrofa.

 6. nmohoric - 10.06.2012 ob 18:58
  nmohoric

  So predvsem so simpatične za pogledat, take, da bi jih morda kar imel doma tko za domačo žival, samo da ne renčijo tako kot je tista name… :D

  Am naj te potolažim, da tisto pri špici tam na mosti niso podgane ampak so nutrije, to lahko z zagotovostjo trdim :) Če je bila takšna kot tale na sliki pol je bla ziher nutrija. Tam ob špici jih je ogromno.
  http://static.mojefotke.si/bb20643d49378d131e7e709d2e8e573c88cc3345.JPG
  http://www.barje.net/datoteke/slike/nutrija-barje1.jpg

 7. Medea - 10.06.2012 ob 19:16
  Medea

  Verjetno se jih da res. Čeprav enkrat sem za mimoidočim revežem histerično cvilila pa kričala, da kako lepa žival je ta vidra (double kiks, blont moment :D ), no pa se je izkazalo, da ni kuna (ali vidra) ampak dihur. Verjetno se pa da tudi kune dobit, čeprav … a niso to žleht živali? Mislim, če je nate renčala … ;) Pa spomnim se, da je nona govorila, da so kune/podlasice kokoši na veliko klale. Sicer pa, če si imel v glavi, da boš iz nje klobuk naredil, je še najmanj kar je lahko naredila to, da je renčala :)

 8. tina - 10.06.2012 ob 19:23

  aaa, cepci neizobraženi, meni so pa ljudje na življenju prisegali, da so bile tisto podgane! in seveda so izgledale identično kot tisto na fotkah :D no, pa je življenje v ljubljani spet malce bolj znosno, ko vem, da se ogromne mutantske podgane po podijo po ulicah :D

 9. nmohoric - 10.06.2012 ob 20:59
  nmohoric

  Medea Jap tudi dihurje se da dobit za domačo žival poleg kun :) Pa morada je res renčala name sao zaradi tega ker sem imel pokvarjene misli, o tem da bi bila krasen klobuk :D Drugače sem pa tud jaz slišal da baje kure napadajo..

  Tina no vidiš, samo treba je uprašati za drugo mnenje :P Drugač pa zanimivost; Nutrije niso avtohtona vrsta pri nas. V ljubljani so se naselile iz tega razloga ker je mel en tam na Škofljici krznarstvo in je gojil nutrije za kožuhe in to. Ko mu je firma šla v maloro jih je pa spustil v naravo in ja zdej so po celem barju in ljubljanici pa to.. So pa nutrije iz južne amerike originalno :)

 10. Medea - 11.06.2012 ob 08:21
  Medea

  Ma da ne bi res klobuka delal, to je pa ja grdo :) Kakšen boš, kot kakšen rednek, no :D

  Btw, te nutrije, glede na to, da niso avtohtona zadeva, delajo kej škode ljubljanskemu ekosistemu?

 11. nmohoric - 11.06.2012 ob 09:41
  nmohoric

  In! Pač bom zgledal kot redneck, me pa vsaj pozimi ne bo v ušesa zeblo :P

  To nebi vedel, če delajo kaj škode ekosistemu, vem samo da jih lovci hodijo na barje lovit enkrat na leto, ali nekaj takšnega.

 12. Medea - 11.06.2012 ob 11:59
  Medea

  In! Pač ne boš lep :P Za ušesa pokrit pa je malo morje primernejših zadev ;)

  Ma boge živali. Pa zakaj jih lovijo? Zaradi krzna? :D Podoben problem je bil svoje cajte z želvami, rdečevratkami. Te male okrasne zadevice namreč prekleto zrastejo in postanejo precej zahtevne, zato so jih ljudje masovno začeli spuščati v naravo. In baje, da so naredile precej škode.

 13. nmohoric - 11.06.2012 ob 12:19
  nmohoric

  Tako bom pač lep :D Sej mam tud druge kape iz poliestra pa to.. pa bombaža sam a veš če se podlasica ponuja zakaj pa ne :P

  Mah problem tehle nutrij je da se množijo tko kot zajci činčile in ostali glodalci, tko da jih je pač preveč :) Jap te rdečevratke imamo tudi kle na barju baje.. in delajo kar močno škodo.. kot sem si uspel prebrati, sem se zdele malo podučil, delajo škodo na obvodnem rastlinstvu, povzročajo erozijo tal zaradi kopanja rovov in uničujejo poljščine. Tko da se jih lahko lovi skozi celo leto. Baje da je dober tudi golaž iz nutrije.

 14. Medea - 11.06.2012 ob 12:44
  Medea

  Ne, ne boš lep :P In podlasica se ne ponuja, če že, rabi malo družbe in ne vem kaj je narobe s tem, da bi bila tvoj Kužefix :)

  Jaz, thekindnesspersonofall ( :D ), imam doma ogromno rdečevratko, za katero mi pred leti niso povedali, da zraste v mini dinota. In ne, golaža ne bo! :)

 15. nmohoric - 11.06.2012 ob 13:40
  nmohoric

  No ja če bo kot Kužefix, potem bi blo zabavno jo vidit kako teče pred mano al pa za mano v gozdu, ko se podim s kolesom pa to :D

  Mi mamo tud neke želve v domačem ribniku, ko smo jih dobil so ble tolk mini, da smo mislil, da jih bodo ribe pojedle, zdej so pa take da se bojimo da bodo ribe tiste, ki bodo pojedene :D

 16. Medea - 11.06.2012 ob 18:01
  Medea

  Bo kot Kužefix, sam lepo jo prosi in ne ji govort o tvojih namerah v povezavi s klobuki ;)

  Aja? Pa kakšne želve to? Nekaj časa nazaj sem tudi jaz imela namen iskati krušne starše za mojo želvakinjo, take s primernim vrtom, ribnikom, ker je postala res zahtevna. In ogromna. Pa sem si premislila :)

 17. nmohoric - 12.06.2012 ob 02:29
  nmohoric

  No ko jo bom ponovno srečal, ji bom probal povedati celotno zgodbo, kako in kaj, ter zakaj naj bo moj kužefix :P

  Am neke vodne želve so, katera sorta pa so pa ne vem točno. Vem samo da niso rdečevratke. Drugače pa v našem malem ribnuku so te želve skupaj z več zlatimi ribicami pojedle en lokvanj, ki je uspel cveteti dvakrat :D
  P.S. Se bom pozanimal točno katere želve so to :)

 18. Medea - 12.06.2012 ob 07:31
  Medea

  Ja no, s pogovorom se da vse rešit ;)

  Ja pa dejte revam kaj jesti :D Ne, sej vem, moja tudi vse poje. Tudi plastično zelenje, ki naj bi krasilo terarij je morala poizkusiti. A pa prezimujejo kar v ribniku?
  No, pozanimaj se :)

 19. nmohoric - 12.06.2012 ob 10:58
  nmohoric

  Mogoče se da pa res :)

  Am, dobijo za jest več kot dovolj, samo problem je v temu da so listi lokvanja bolj okusni :D Drugač pa za prezimt jih damo pa v akvarij v hiši tko da so aktivne tud pozimi, baje da če bi jih dal v ribnik oziroma not pustl, nimajo nekih realnih možnosti za preživetje, ker že ribe k so notr so letos mogle bolj postran plavat ker je skor do tal zmrznl pa to…

 20. Medea - 12.06.2012 ob 17:48
  Medea

  Postrani mogle plavat :D Pa se ne bi zakopale v zemljo čez zimo? In, si se pozanimal kakšne želve so to? ;)

 21. nmohoric - 12.06.2012 ob 19:32
  nmohoric

  Pac toliko je blo ledu res :) drugace pa v plastiko nevem ce bi se lahko zakopale :P pa ja sem se pozanimal so rumenovratke :)

 22. Medea - 12.06.2012 ob 21:38
  Medea

  A ma ni zemlje v ribniku? Rumenovratke ;) Sej to je praktično isto, samo da so rdečevratke enih 10 let ilegalne, rumenovratke pa ne. Pa da imajo rdečevratke rdečo liso, rumenovratke pa rumeno :)

 23. nmohoric - 12.06.2012 ob 22:21
  nmohoric

  Ne ne je cel plasticen, edina zemla ki je notri je v tistih tegelcih za vodni iris in lokvanj tak mini ribnik je :) no to glede zelv nisem vedel, ker niso ravno moje podrocje :P

 24. Medea - 13.06.2012 ob 10:34
  Medea

  Ja, ja pol se res nimajo kam zakopat. No vidiš, sem te podučila ;)

 25. nmohoric - 13.06.2012 ob 10:57
  nmohoric

  Hvala za informacije :)

 26. SARA - 10.02.2014 ob 16:08

  BUTASTO JE RES DA JE ZANIMIVO AMPAK PREVEČ GROZNO…

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !