kracalnik

pač neki da se piše

Kdaj je izumrlo pošiljanje video posnetkov?

Objavil/a nmohoric 24.07.2012 pod Kracalnik TV

Ne spomnim se, kdaj sem na mail dobil kakšno prezentacijo ali pa kak posnetek. Govorim seveda o posnetki, ki je bil naložen na mail in poslan preko maila. Tako se je lahko zgodilo, še pred nekaj leti, da si imel pošni predal v hotmailu po nekaj mailih zabasan in si moral vse pobrisati. Kar od enkrat, pa se ti maili niso bili več aktualni, tako kot ne pošiljanje pornoposnetkov, lotusov totusov ter prezentacij.

Za krivca, da se je vse to ustavilo ne moremo kriviti YouTube, kajti spomnim se da kljub YouTubu, so se ti posnetki še vedno pošiljali na veliko, sicer preko drugih kanalo, kot je bil recimo MSN. Tako se je recimo da, hotmail sprostil, posnetki pa so se še vedno pošiljali. Sicer je bilo samo pošiljanje posnetkov in glasbe zelo zabavno, predvsem zaradi hitrosti linij in ker so bili ti posnetki tako “zabavni”. Večinoma je šlo za kakšne skrite kamere, reklame in različne skeče tujih televizij, to se vse da danes dobiti na YouTubu. Prilagam primer posnetka, ki se je večkrat pretočil.

YouTube slika preogleda

https://www.youtube.com/watch?v=YB_JCUw9SoU

In kam so šli vsi ti posnetki? Zakaj se niso več pretakali po MSNju?

Še sam ne vem, morda smo to fazo v odraščanju prerasli in nam je bilo bolj zabavno početi kaj drugega, kot je recimo pošiljanje povezav do najrazličnejših YouTube in drugih posnetkov. Res, da se je tudi MSN opustil, kar bi lahko bil nek manjši krivec za prenehanje pošiljanja raznih video posnetkov. Tako sta v uporabo ne dolgo časa nazaj prišla MySpace in FaceBook, ki sta bila pa saj po mojih kalkulacijah, neka glavna krivca, da se je pošiljanje posnetkov povsem opustilo. Kot krivca za opuščanje, bi lahko navedli tudi GMail in nasplošno opuščanje raznih Hotmail računov. Tako smo mlajši šli v korak s časom, saj nam ta tehnika ni tuja.

In kdo še pošilja te posnetke?

Opažam, da pošiljanje posnetkov prek maila ni povsem izurmlo, saj starejši, ki jih uporaba računalnikov ni v prvem planu in se na vse to še le navajajo, zelo radi pošiljajo posnetke na email račune. Prav tako to zelo radi počnejo američani, sicer spet starejša populacija, pa če prav, se vse skupaj da dobiti na YouTubu in podobnih straneh z video vsebino. Sem pa seveda opazil, da se je skoraj popolnoma opustilo, pošiljanje raznih prezentacij, ki se seveda še vedno pošiljajo, ampak niso več tako močno moderne.

Je pa seveda stvar, ki se je popolnoma opustila, in se seveda vrnila na drugih komunikacijskih kanalih. To so seveda razni lotusi totusi in druga verižna sporočila. Vse skupaj se je preselilo na FaceBook, prepoznamo jih seveda z končnicami, prelepi si to v svoj status in pomagaj da ne dobiš raka. Em? Se pravi mail pomaga da nečesa ne dobiš? V redu.

Če potegnemo črto, lahko trdimo, da se določenih navad in “traparij” ne bo dalo nikoli izkoreniniti, saj bo določena generacija še vedno pristaš tega načina komuniciranja. Pa čeprav, so predvsem verižna sporočila in prezentacije precej zlajnane in če ne drugega dolgočasne. Video posnetki so povsem druga stvar, vsak dan se najde kaj novega, kaj bolj smešnega, ampak po mailu se bodo pošiljali še vedno zelo stari in nezanimivi posnetki, ki smo jih morda videli že tisočkrat.

Nekako bi lahko tudi narisali kanal prenosta vseh teh podatkov in informacij, in sicer kako se pošiljajo prek komunikacijskih kanalov.

Dejstvo je, da bo nek zanimiv posnetek ali slika ali kar koli drugega, najprj objavljen na  Twitterju, nekaj dni ali dan za tem na FaceBooku, potem pa so po kakšnem tednu na vrsti razni MySpacei, Gmaili ter Hotmaili. Ponavadi pa se kar zgodi, da do tam ne pridejo, tako da smo rešeni dolgčasa in basanja e potšnega računa, ali pa nas to preseneti šele po kakšne pol leta z nalsovom, to moraš videti!!

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

24 odgovorov na “Kdaj je izumrlo pošiljanje video posnetkov?”

 1. alamea - 24.07.2012 ob 11:28
  alamea

  Dobro vprašanje … Ampak v resnici ni čudno, ker se vedno bolj zatekamo k instant messages. Zakaj bi se torej ukvarjal s tem, da nekomu sestaviš cel mail, če pa mu lahko na hitro daš link na Twitter, Facebook ali pa kamorkol drugam. Čar življenja v informacijski dobi; vse mora biti čim krajše in takoj dostopno. Moram pa priznati, da podpiram izumiranje verižnih mailov :mrgreen:

 2. nmohoric - 24.07.2012 ob 11:37
  nmohoric

  Maš popolnoma res, samo dejstvo je, da določena populacija še vedno uporablja ta način sporočanja. Tako se mi na vsake toliko časa zgodi, da dobim kak vido na mail, ki je seveda you must see these, so awesome in podobne stvari zraven napisane. In se strinjam veliko bolj enostavno in čimhitreje dostopno.
  Potem praviš, da zelo rada kopiraš statuse na FB? Če tudi ti tako misliš, si to prekopiraj v status :D

 3. NuckinFuts - 24.07.2012 ob 13:19
  NuckinFuts

  Ej, ne boš verjel, ampak še vedno obstaja cela veja ljudi, pri katerih ti in podobni mejli še vedno krožijo. Resno. Sam naša generacija gre v instant, očitno.

 4. nmohoric - 24.07.2012 ob 13:26
  nmohoric

  Tako nekako kot sem napisal ja, večinoma starejši, ki jim je tehnika tuja, uporabljajo še ta način pošiljanja zabavnih vsebin. Ma ja mi smo bolj kava pa čaj, smo bolj instant ;)

 5. Medea - 24.07.2012 ob 14:34
  Medea

  Po moje gre to nekako tako, da z odkritjem širine www-ja, mejlov in možnosti gre vsak začetnik uporabe le-tega skozi določene faze. Prva je definitvno fascinacija nad verižnimi mejli. Na samem štartu, ko se je masovno začelo prakticirati mejle in prepričevati prijatelje, sorodnike, da je to a must have zadeva, so bili verižni mejli res waw in višek uporabe elektronske pošte. Potem začne zadeva malo najedati, mejlov se ne odpira, oziroma se jih, le ppt-jev in raznih linkov se ne klika več. Ker je bilo večinoma že vse videno. Tako da tisti, starejši uporabniki interneta, so šele v prvi fazi in se jim zdi strašno noro, kako lahko preko mejla pošiljaš zabavne posnetke in kako blazno hecno je to. In ja, kot si sam omenil, pojava novih omrežjih, absolutno. Vem, ker vem, kako zelo zanemarjam fb zadnje čase (pa ne samo zato, ker so še druga omrežja, ampak tudi zato, ker je lejm ;) )

  In se strinjam z Alameo, jaz sem vesela, da verižni mejli izumirajo, vsaj kar se naših generacij tiče. Ker res, zelo zabavno je bilo brati mejle o tem, da če tega ne posreduješ 15-im, bo nate padel meteor. Jutri. Ne, je že v redu tako. Starejši pa naj si dajejo duška z vražami v verižnih mejlih pa plešejo v upanju na dež.

 6. Sergej Rinc - 24.07.2012 ob 14:43

  Sam sem proti pretiranemu pošiljanju video posnetkov – v preteklosti sem od določenih oseb dobil (e-sporočila s povezavami na) video posnetke večkrat dnevno.

  Že precej bolj elegantno bi bilo, če bi lahko videli video posnetke kar v sporočilu (in prihranili vsaj nekaj časa). To običajno ne gre, le Google Mail (pri spletnem branju e-pošte) prikaže vstavljeni video YouTube v samem sporočilu.

  Ampak to je že druga zgodba (povezana s spletnim trženjem). Upam, da bo oktobrska Simbioza nekaj predstavnikom starejših generacij povedala, da se pretirano pošiljanje e-pošte smatra kot neželeno :-) .

 7. nmohoric - 24.07.2012 ob 16:25
  nmohoric

  Medeja, všeč mi je tole tvoje razmišljanje, ubistvu bi res lahko pomislu na to, pa nisem, da je ubistvu uporaba verižnih sporočil pripomogla k splošni uporabi in seveda spoznavanju interneta :) Tudi jaz FB res na švohno uporabljam, pač dolgocajten je pa beden, pa sili te stalno v res glupe stvari, razne stvari da kokr moreš lajkat pa ne vem kaj vse… Ne hvala, imam tisto kar mam, večinoma da koga na hitro ulovim :)

  In ja dejstvo je da starejši to full radi gledajo, meni se sicer ne zdi to neki baš zabavno smešno, ker vse isto najdem na yt :D

  Ja no končno da umirajo ta verižna sporočila, sicer se najdejo še vedno zdej na FB z raznimi kopiraj si v status… res totalna bedarija… In zanimivo je, da ljudje dejansko verjamejo tem stvarem.

  Sergej Rinc točno to je največji problem, sicer ok če so linki do posnetkov, si še rečeš v redu, ampak ko so pa posnetki v priponkah, to je šele nadležno. In tale googlova funkcija, da lahko posnetek gledaš v mailu je vrhunska :)

  Jap na simbiozi jih bo treba še malo podučiti, da naj ne pošiljajo verižno vseh teh mailov.

 8. alamea - 24.07.2012 ob 17:43
  alamea

  Ampak ta določena generacija v glavnem ne uporablja Facebooka ali Twitterja. Lahko pa narediš celo študijo, za vakodnevno dozo kave sem ti tudi jaz pripravljena pomagat :P Sicer mi je všeč tvoj smisel za humor, ampak lahko bi ga popetril z malo dramatično noto, da e mi bo ne vem kaj zgodilo, če tega ne kopiram naprej :mrgreen:

 9. nmohoric - 24.07.2012 ob 18:16
  nmohoric

  No no začelo se je dogajati, da tudi ta generacija intenzivno uporablja facebook :) Mah ne vem če bi kako študijo delal, ker se mi res je ne da delati ker pač a veš, je mau zahtevno preveč, lahko pa kero drugo nardim :D Če si ne kopiraš tega v status, ti bo zgnilo cvetje, ki ga imaš v vazi! Dost dramatično?

 10. Medea - 24.07.2012 ob 20:38
  Medea

  FB je postal gojišče attention whores, nič drugega. Ljudje se prodajajo za lajke, šerajo ene in iste osebne fotke in živijo od ugajanja drugim. In imajo preko 3000 prijateljev “Prijateljev”. Ne pravim nič, tudi jaz se zadržim tam vsak dan, ampak samo zato, da skenslam par povabil (control freak, vse mora biti pospravljeno, preden se zadeve začnejo kopičiti ;) ), da prečekiram tiste tri ljudi, ki mi nekaj pomenijo, in to je to. Ja, tudi zato, da h drugim kukam, kaj se grejo, ja :D Ampak na splošno, fb mi je postal odveč. Nisem aktivna, ne četam in ne objavljam. Vsake toliko časa sestra kakšno neprimerno na moj račun objavi (fotko ali stavek), se malo nasmejemo in je konec. Ne vem, nekako butasto se mi zdi, da imam tam zbrane ljudi, ki jih načeloma poznam, ene bolj, druge manj, in ti isti ljudje me na ulici ne pozdravijo. Hinavske attention whores. Z izjemo tistih treh, morda štirih, ajde :)

  To s kopiranjem statusov je pa res nadležno. To in teganje na fotkah raznih bejbicentrov. Pa objavljanje fotk novorojencev, še bolj. Je pa res, da se starostniki kar veselo odpravljajo tudi na FB. Z izjemo raznih farmvilov, so celo med manj nadležnimi.

 11. nmohoric - 25.07.2012 ob 00:48
  nmohoric

  Z drugimi besedami bi lahko te attention whore poimenoval z besedo Fejmiči, ti pač zbirajo lahke in so čist pač kull ker majo tolk prjatlov… totalno kr neki… No jaz imam sicer nekaj več takšnih ljufi tam gor, s katerimi se še kaj zmenimo, vse ostalo je res popolnoma odveč, če pogledaš in si rečeš od kje za vraga imam 150 ljudi, če bi načeloma imel lahko samo 5 le teh..

  Če je pa full dobr, ker lahko kaj zadaneš na bejbicentru, plus pol jst začnem furat safr, ker so dekleta iste starosti kot jast že noseče, in podobno in si rečem ok a je z mano kaj narobe al z njimi… Jap se strinjam, so manj nadležni kot farm vile :)

 12. Medea - 25.07.2012 ob 13:22
  Medea

  Tudi jaz furam safr, ker so moje vrstnice plodne in rodovitne :P

  Sama navlaka se je nabrala na fb-ju. Za večino smo si pa tako ali tako sami krivi, ker jo dopuščamo. Ampak še vedno, kljub vsem negodovanjem nad fb-jem, še vedno ga vzdržujem. Nisem aktivna, ampak sem tam. Ne vem, za vsak slučaj, verjetno.

 13. nmohoric - 25.07.2012 ob 17:02
  nmohoric

  Hehe, sam zgleda da je to zdaj moderno mislim ne da furaš safr ampak da si noseč :D

  Sej to je problem, ker ubistvu ne veš, za kaj ga maš, zbrisal ga nebi, tako da pač ti ne preostane drugega, kot to, da ga imaš za vsak slučaj :)

 14. Medea - 25.07.2012 ob 20:08
  Medea

  Hehe, moderno je bit noseč? Ej, možno, da se imaš s čim pohvaliti na fb-ju :D Lajki pa to najbolj padajo pri takih objavcah ;)

 15. nmohoric - 25.07.2012 ob 20:13
  nmohoric

  Pa pri objavah, kjer joški skoraj da ne padejo ven iz modrca :D Bolj ko si gol, bolj ti lajkajo slike več “prjatlov” maš pa večji Fejmič si :D

 16. Medea - 25.07.2012 ob 21:26
  Medea

  Hehe, ja :D Ampak to res drži. Pa duck face v kopalniškem ogledalu :D

 17. nmohoric - 25.07.2012 ob 22:05
  nmohoric

  Pozabila si pripisati, da je kopalniško ogledalo umazano, in se vidiju tiste pike po celi šipi :D

 18. Medea - 25.07.2012 ob 22:09
  Medea

  U, pa res. Pa v ozdaju mora biti še wc školjka :D

 19. nmohoric - 25.07.2012 ob 22:13
  nmohoric

  In potem se zgodi, da takšne slike pristanejo na netu :D http://xaxor.com/images/Funny-mirror-self-shots-fails/Funny-mirror-self-shots-fails11.jpg xD

 20. Medea - 25.07.2012 ob 22:27
  Medea

  O, res, hvala ti za tole :) Če ne bi bilo obkroženo, bi morda celo zgrešila … Hehe, bolno!

 21. nmohoric - 25.07.2012 ob 22:29
  nmohoric

  Ni za kej :) Uglavnem men res ni jasno, ali so ljudje tolk pumpedup od navdušenja da so se napol goli slikal in nimajo časa prevert slike al so pač sam mau čudni…

 22. Medea - 26.07.2012 ob 10:10
  Medea

  Hehehe, pumpedup od navdušenja :) Čudni so. Sej ne preavim, se zgodi, da na fotki kaj spregledaš, niti veš ne, da je tam … Ampak ne vem no, če opravljaš potrebo, kaj, si rečeš “mhm, zdej je cajt za novo profilno na fb-ju”. (in še vedno si ne morem izbirsati tistega prizora iz glave … ) :D

 23. nmohoric - 26.07.2012 ob 10:30
  nmohoric

  To itak da spregledaš, sam ne spregledaš pa školjke in njene vsebine ane :D Pač zgleda da je to moderno, da se slikaš pač napol gol pri wc školki :D

 24. Mačja — NuckinFuts - 7.08.2012 ob 14:13

  [...] smo že ravno pri starih mejlih… Med brskanjem po nabiralniku arhivskih razsežnosti sem naletel na [...]

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !