kracalnik

pač neki da se piše

Je pivo res rešilo svet?

Objavil/a nmohoric 30.07.2012 pod KracalnikLab

Znanstveniki in njihova znanstvena raziskovanja, po mojem mnenju včasih ali pa večinoma slonijo na nekih določenih trditvah, dognanjih, ki ni nujno, da so pravilna. Tako lahko večkrat slišimo za več teorij, ki dokazujejo enako stvar, pa vendar znanstveniki niso enakega mnenja, zakaj je do tega točno prišlo. Potem pa so tu še zgodovinarji in še kakšni znanstveniki, ki enostavno ne verjamejo v stroko prepričanje stroke, ampak si marsikaj razlagajo po svoje. Tako lahko večkrat slišimo tudi za arheologe in njihovo prepovedano arheologijo, ki sicer je povsem logična, a jo znanstveniki z istega področja ne priznavajo, češ da to ni mogoče. Na koncu pa imamo tiste znanstvenike, ki veselo razlagajo o Vesoljcih s prazgodovine in tako naprej (Ancient Aliens). Stroka se z njih največkrat norčuje, tako kot se z njih norčujemo navadni ljudje, ker dejansko so njihove bolj kot ne butaste. Zgobe so podobne tisti, ki jih berejo Scientologi v svoji sveti knjigi.

Sam najraje preberem ali pogledam dokumentarce ali gradivo s strani kakšnih znanstvenikov, zgodovinarjev, ki si stvari radi razložijo po svoje, s povsem drugega zornega kota, za potrditev njihove teze, pa si postavijo čisto običajen predmet. Tako sem ne dolgo časa nazaj pogledal dokumentarec z naslovom Kako je pivo rešilo svet (How Beer Saved the World). Znanstveniki in zgodovinarji na podlagi zgodovinskih dokazov prikažejo, zakaj je pivo oziroma proizvodnja piva rešila svet. Pa jim je za verjeti? Glede na to, da to pijačo poznamo že več tisoč let, dlje kot vino, bi lahko rekli da je temu tako.

Tako lahko ugotovi, da morda pa imajo le prav, morda pa so nas v šoli le narobe naučili. Dokumentarec se tako začne z samo Mezopotamijo, ki jo štejemo za zibeljko civilizacije, in zakaj je bila zibelka civilizacije? Zaradi piva. Agrokulturna revolucija pa se tam ni zgodila zaradi potrebe po hrani, ki so jo imeli dovolj, temveč zaradi alkohola oziroma piva. Tudi matematika ter razvoj industrije ter podobnih stvari, se je zgodilo zaradi piva. Naj omenim, da so pivo odkrili čisto ponesreči, med tem ko so izdelovali pijačo oziroma shranjevali divji ječmen v posode. Ko so lovci odšli na lov, je te posode zajel dež, ki je sprožil fermentacijo, če kdo ne verjame, je vse skupaj dokazal fermentolog. No nekako tako je potem nastalo pivo in seveda ko so ga probali, se je začela vsa ta revolucija in razvoj človeštva. No v samem začetku prikažejo tudi posode, v katerih so našli sledi piva, te posode  pa so stare okoli 5000 let če ne več.

Skozi dokumentarec lahko vidimo več različnih zgodb, zakaj je pivo rešilo zgodovino človeštva. Tako naj bi recimo Egipčani s pomočjo piva zgradili piramide. In zakaj ravno s pomočjo piva? Ker naj bi bilo pivo v tistem času več vredno kot pa kar koli drugega, poleg vsega tega, pa so si s pitjem piva podaljševali življenjsko dobo, saj naj bi imelo potrebne hranilne snovi, ki so oskrbovale telo z različnimi vitamini in minerali. Pa še za nameček, če se prav spomnim naj bi bile piramide zgrajene za to, da bi imeli kam shranjevati pivo in seveda da bi ostalo hladno.

Zgodba in teorija o pivu se seveda ne konča tu, ampak se nadaljuje z nadljno zgodovino. Tako je srednji vek ponovno rešilo pivo, okužbe z vodo so zamejili ravno z proizvodnjo piva, sicer piva zgornjega vrenja. Tako so lahko vzeli navadno vodo z ribnika, z nje naredili pivo in s proceduro fermentacije in “kuhe” uničili vse škodljive bakterije. Enako metodo sprobajo tudi v dokumentarcu, ki se izkaže za pravilno, tako da dejansko obstaja možnost, da je pivo rešilo svet.  Samo nadaljevanje zgodbe o tem, da je človeško civilizacijo reševalo pivo, se nadaljuje s pasterizacijo, ki je bila prvič uporabljena na pivu, saj so ljudje, ko so pili staro pivo zboleli, tako da je mišljenje, da je bila pasterizacija uporabljena zaradi mleka napačna, potem je tu še industrijska revolucija in izum tekočega traku, hladilnikov, klim in ameriške državljanske vojne. Naj na hitro omenim, da so Pionirji in raziskovalci severne Amerike s seboj v ladjah vozili pivo, saj se je na dolgi plovbi voda pokvarila, pivo pa je ostalo zaradi alkohola takšno kot mora biti. No v severni Ameriki, pa niso želeli piti čistih izvirov, saj so se bali, da bo tako kot v Evropi, ko je bila voda po večini povsod okužena. Tako so izdelali hrastovo pivo.

No in da ne dolgovezim, ali je sploh možno, da je pivo tisto ki je rešilo svet? Po mojem mnenju je vse to res da možno. Zakaj tako trdim? Dejstvo je, da imajo temna piva in ostala določena piva veliko anti oksidantov, vitaminov, mineralov ipd., ki lahko oskrbujejo človeško telo. Tako se lahko spomnimo reklame za pivo Guinness, na kateri je pisalo “A guinness a day keeps the doctor away” (Guinness na dan odžene zdravnika stran), seveda je podjetje moralo reklamo umakniti. Po nekaj letih pa so zdravniki in znanstveniki dognali, da ima to pivo toliko enih pozitivnih stvari v sebi, da kozarec piva dejansko lahko pripomogel k izboljšanju zdravja. No poleg tega, pa je bilo podanih tudi več drugih raziskav, ki so potrdile to, da je pivo zdravilno. V majhnih količinah, naj bi preprečevalo celo srčne bolezni.

Za konec še prilagam celoten dokumentarec, ki je bil predvajan tudi na Discovery Channel.

YouTube slika preogleda

Imdb ocena 7.7

http://www.imdb.com/title/tt1832368/

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

17 odgovorov na “Je pivo res rešilo svet?”

 1. Chemfusion - 31.07.2012 ob 17:36

  Sem hotel napisat dolg odgovor, pa ne bom, da ne bo izpadlo kot da pametujem. Na teme, ki se tičejo živilstva imam vedno zmeraj veliko povedat.

  Bom ob priliki pogledal dokumentarec, da slišim znanstvenew razlage še z drugega konca kot je običajno :)

 2. nmohoric - 31.07.2012 ob 17:46
  nmohoric

  Sicer me nebi motilo, če bi napisal dolg komentar, bi drugače z veseljem prebral :) Pa vrejemi, da se splača pogledati dokumenterec, vsi znanstveniki ki so notri, so sami doktroji nečesa :D od doktorjev živilskih znanosti, mikrobiologov, antropologov, in tako naprej :D

 3. nalivka - 31.07.2012 ob 18:43
  nalivka

  Dokumentarec se sliši dobro, teorija o pivu kot rešitelju človeštva pa še boljše – če ne drugega, vsaj izvirno :) Sicer sem nekoliko skeptična in ne bi takole na prvo oko verjela takim trditvam, vsaj ne, dokler si ne pogledam dokumentarca, ampak se pa sliši dobro kot izgovor za večerno hladno pivce: Grem malo reševat svet! :)

  Beer is good! Beer is good! Beer is good! … and stuff.

 4. nmohoric - 31.07.2012 ob 19:03
  nmohoric

  Ja kot je z dokumentarca razvidno, bi res lahko rekel, da imajo znanstveniki popolnoma prav :D Lej poglej si dokumentarec res se splača, mene je učeri prijelo in sem ga moral pogledati še enkrat, in tudi ko sem ga hotel prekinit, sem raje gledal naprej ker je res dober :) In ja če ne drugega je vsaj dober izgovor ;)

 5. Medea - 31.07.2012 ob 20:11
  Medea

  Uuuu, tega pa še nisem videla. Pogledam ob priliki. Pa če ne drugega, sliši se strašno fajn, da je pivo okej za zdravje :) Sicer nisem pretirana pivoljubka (majhen mehir pa to :) ), ampak ej, za zdravje vse.

 6. nmohoric - 31.07.2012 ob 21:09
  nmohoric

  Ko pogledaš, povej kako se ti je zdelo :)
  Eh, mejhen mehur je samo izgovor ;) Ja, za zdravje vse ane, tko kot brinovec :D

 7. Medea - 1.08.2012 ob 08:29
  Medea

  Bom povedala :)
  Majhen mehur ni izgovor, veš kako tečno je, ko moram na pet minut hodit na wc? Sploh na koncertih, kjer je vedno fajn piti iz pločevnike (na manjših koncertih, seveda), ker potem nisi tako polit z vsemi možnimi pijačami, se pločevinka vedno izkaže za dobro. In potem človek zamuja koncert, ker mora lulat :P

  Ja, brinovec, seveda. Pa viski in gin tudi :)

 8. nmohoric - 1.08.2012 ob 11:27
  nmohoric

  Nep dejansko ne vem, si pa lahko predstavljam, da je moteče hodit na 5 minut na WC :) Hehe no jst se trudim, da te stvari opravim pred koncertom, tako da na koncertu ne zamudim ničesar :D

  Sam da je zdravje ane ;)

 9. Medea - 1.08.2012 ob 11:44
  Medea

  Je moteče, sploh zato, ker se mora dekle na wc odpraviti preden je nujno nujno, ker je načeloma na ženskem wc-ju gužva in pride lahko do splošne panike :D Sej, zato pa ne pijem pive na koncertih, ampak sem bolj za kratke ;)

 10. nmohoric - 1.08.2012 ob 11:53
  nmohoric

  Sej potem se pa zgodi, da gremo moški na wc in čakamo pred wcjem ANE :P No potem se pa ven z moškega wcja primajejo vsaj 3 dekleta :P Moraš ugotovit ane, kaj je tisto, zaradi česar ne greš na toaleto med koncertom :D

 11. Medea - 1.08.2012 ob 12:09
  Medea

  ANE :D (ampak to tudi jaz kdaj počnem …) Če je pa na ženskem wc-ju res vedno gužva, ker se dekleta ne znajo doma zaprav naličiti in potem to popravljajo in čivkajo in se gledajo v ogledalo … Sej vem, si ne delam usluge, ampak ženskih wc-jev ne bom nikoli zares razumela. “Greš z mano na wc?” se vedno sliši napačno, če pride od dekleta pa sploh … Kaj naj s tabo na wc-ju počnem? Ne štekam … (okej, oprosti za ta izpad :D )

 12. nmohoric - 1.08.2012 ob 12:13
  nmohoric

  In potem moramo moški čakati, in že tistikrat enkrat ali dvakrat ko moramo iti, čakamo zaradi deklet na moških wcjih :D In ja tudi jaz zega ne bom razumel, zakaj bi se dodatno lišpal na wcju, izmenjal 1001 zgodbo in ne vem kaj še vse :D

 13. Medea - 1.08.2012 ob 21:13
  Medea

  Ma veš kaj, moški greste lahko tudi kam drugam. In sploh imate pisoarje :D Res vam mora biti hudo, ko dekleta prostovoljno šetajo v vaše prostore, a ;)
  Ej ne vem, kaj je point tega, verjetno ogovarjanje une ta tretje, ki ne gre zraven grupno na w :) Zabavno, strašno zabavno, ko se na vrata nagnete 6 najstnic, mimo katerih ne moreš …

 14. nmohoric - 2.08.2012 ob 01:08
  nmohoric

  To je tudi res sam vseeno če je za moške je za moške in pika konc strop :P Ja pač nam je hudo ko tko šetajo, mislim sej je bolj puncam pol neprijetno saj z mojih izkušenj, so kar debelo gledale, kaj se pa grem.. samo lej to je moški wc in to je to :D
  Možno, pa potem še opravlanje vseh ostalih za mizo in podobno :D Pa grdo te po možnosti gledajo? :D

 15. Medea - 2.08.2012 ob 08:56
  Medea

  Eh, jaz bom še vedno šla na moškega, briga me! :P Hehehe, ja pa kaj si se šel, da so debelo gledale?
  Ja, nekako gre to grupno šetanje na wc tako, da ena reče drugi: iiii, mene lulat tišči, greš z mano? In, ko se vrnejo, they give you the eye, brez razloga … :D

 16. nmohoric - 2.08.2012 ob 10:11
  nmohoric

  Neč samo pač šel sem na wc so ble notri ženske, mene je res presneto tiščalo, sem pač odtočil tista dva deci v pisoar une so pa grdo gledale :D
  Nekak je tko ja :D

 17. Medea - 2.08.2012 ob 16:05
  Medea

  Valda so te grdo gledale, če si jih pa zmotil ;)

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !