kracalnik

pač neki da se piše

Kar na enkrat je vsega kriv Metal

Objavil/a nmohoric 29.08.2012 pod Koncerti in Mjuzik

V medijih, ki jih berem, se zadnje čase na veliko pojavljajo naslovi kot so; “Zaradi umora je šel sedeti”, “Rasistični bandi, so krivi za pokol v centru”, “Ali je povod za napad kriva Metal glasba?”. Vse skupaj se mi zdi bolj, kot ne smešno. Ne vem, kaj imajo ljudje toliko proti tej zvrsti glasbe in seveda, zakaj takoj, ko se nekaj zgodi, mora biti za vse to kriva metal glasba. Občutek imam, kot da nekoga resno moti ta zvrst, ki se na sceni drži precej dlje časa, kot pa marsikatera druga zvrst, ki se hitro pojavi in tako hitro kot se je pojavila tudi umre, zameri ali se pojavlja le še redko.

Tako kot sem že pred časom pisal o priprtju Randy Blytha, ki so ga na srečo po tretjem plačilu varščine le spustili s češkega zapora in mu tudi dovolili odhod domov v Ameriko. Že samo ta primer me je malo razburil, res da se je na koncertu zgodila nesreča, smrt mladeniča, ampak glede na obtožnico in videne dokaze, bi človek rekel, da so ga po krivici obtožili. No tako kot so ga po krivi obtožili so ga tudi spustili. Sicer bo moral priti še pričati na češko sodišče, ampak samo za to, da bodo še enkrat ugotovili, da ni kriv. Pustimo to, da so bandu pobrali toliko denarja, da bodo morali celo leto koncertirati za “pohanega pšanca”, da pokrijejo stroške in zaslužijo nazaj denar, ki so ga plačali za varščino.

Po tem dogodku, sta se v medijih pojavila še dva zelo kričeča naslova. Prvi, ki me je res do dobra pogrel, je bil “Hate with a beat: White power music. Za kaj se je šlo? Človek, ki je v Sikhovskem templu ubil več ljudi, je bil baje član nekega nazi banda. Človek, ki pa je pisal članek, pa je bil tako tumpast, da bi mislil, da je nek običajen človek z ulice in ne študiran novinar ali kar koli že. Tako je v svojem zapisu zapisal, da je v Ameriki več teh “white supermacist bands”, med drugimi je tudi skupina Hatebreed. Čakaj malo Hatebreed? Am sem prav prebral? Nekako me je vse to šokiralo, da sem ves ta čas poslušal nazi band, pa sploh nisem vedel. Ker me je malo “zaskrbelo”, da sem postal SkinHead, sem šel na hitro pregledati besedila in ugotovil, da glede na besedila, to ne more biti nazi band. Med tem se je tudi na spletu pojavil komentar pevca skupine Jameya Jasta, ki v imenu skupine povedal;

CNN Ponovno izgublja vse zaupanje. Kot prvo so ignorirali celotno zgodbo #FreeRandyBlythe, sedaj nas pa obrekujejo. Za vse to zahtevamo opravičilo.

Opravičilo so tudi dobilo, sicer je v opravičilu mreže CNN, zapisano kot, saj veš… sami sebe so oklicali za HardCore skupino, vsi pa vemo, da so naziband. Zdi se mi, kot da so ponovno želeli vreči slabo luč na metal skupine, ter vse skupaj prikazati kot nekaj slabega.

YouTube slika preogleda

Linki do člankov;

http://edition.cnn.com/2012/08/08/opinion/nasatir-white-power-bands/index.html

http://www.metalsucks.net/2012/08/09/cnn-thought-hatebreed-was-a-white-power-band/

http://www.metalsucks.net/2012/08/14/the-anti-defamation-league-had-an-intern-send-hatebreed-a-form-apology/

Zadnji članek, ki sem ga zasledil, pa prihaja prav z današnjim dnem. Vsi poznamo nemške metal velikane Rammstein, poslušajo jih skoraj vsi tako stari kot mladi. Mnogim so vzor. Kot pa je z današnjega članka razvidno, pa so krivi za umor oziroma poskus umora v ameriki. Zaradi svoje glasbe naj bi močno vplivali na nekega mladeniča, ki je ubil ali skoraj ubil svojega sošolca. Sploh ta primer me spet spominja na tistega izpred mnogo let, ko je bil metal še vedno močno popularen. Mislim, da nekih 25 let nazaj. Več o tem si lahko preberete na spodnji povezavi. Na kratko pa lahko povem, da sta se dva najstnika močno napila in zadrogirala, nato pa se je eden ustrelil v glavo ter posledično umrl, drugi pa je po enakem dejanju sicer čudežno preživel. Takrat se je na veliko pisalo, da je za vse to kriv Satan, ki ga poveličujejo predvsem metal glasbeniki, ter da so v besedilih sublimalna sporočila. Tako so prevrtavali kasete vzvratno, da so odkrili neke določene besede, ki pa jih tudi za čuda sodišče ni prepoznalo, da bi bile zlonamerne.

No kaj se je zgodilo z Rammsteini? Človek, ki je streljal na svojega sošolca, je med procesom izjavil, da je navdušen nad Rammstaini, ter da jih skoraj da ne poveličuje. Mediji, pa so se predvsem obesili na podatke, ki jih je človek objavil na Facebooku. Predvsem jih je zmotila slika Tilla, ki baje gleda zelo manično. Za vse ki poznamo Rammstein, bi rekli, da je to nekaj povsem običajnega, kajti takšen je pač njihov stil. Med drugim, pa so se še obesili na citat Tilla

Love is like a flower, even the most beautiful kind dies- Till Lindemann, Rammstein

Vse to naj bi napeljevalko k temu, da so Rammsteini tisi, ki so krivi za ta uboj.

Zanimivo je predvsem to, kar pove večina metalcev, da čim se nekaj zgodi in je zraven povezana metal glasba, se bodo vsi mediji in vsi ljudje obrnili na to, da je pač bila kriva metal glasba in da je to nekaj slabega, ter bi morali to glasbo prepovedati. Čudi me, da ko se kaj podobnega zgodi z recimo ljudmi, ki poslušajo klasično glasbo, pop ali rap, pa je ponavadi krivo težko otroštvo, rasa, ali pač bili so črnci in so bili v nekih tolpah, kar je povsem običajno, velikokrat pa se izkaže, da oseba ni bila prištevna in ne vem kaj vse zraven. Opaziti je neko pristranskost medijev.

Linki do člankov;

http://www.nytimes.com/1990/07/17/arts/2-families-sue-heavy-metal-band-as-having-driven-sons-to-suicide.html?pagewanted=all&src=pm

http://www.nydailynews.com/news/national/teenager-allegedly-opened-fire-baltimore-area-high-school-heavy-metal-misfit-obsessed-rammstein-manson-family-article-1.1146134

http://www.classicrockmagazine.com/news/rammstein-blamed-for-school-shooting/

http://www.metalhammer.co.uk/news/new-york-news-site-associates-teenage-gunman-with-rammstein-metal-world-collectively-facepalms-yet-again/

Za konec lahko samo rečem, da bi lahko mediji iskali vzroke tudi kje drugje, ne samo v metal glasbi, za katero lahko rečemo, da nima prav veliko z umori in vsem ostalim, česar jo obtožujejo. Vse skupaj je podobno kot v času skupine KISS in seveda ostalih skupin, ko je žena zelo znanega politika Al Gore-a pozivala ljudi, da so zažigali na shodih plošče in spominke in ne vem kaj vse, teh metal bandov, ker so satanistični in slabo vplivajo na mlade. Kaj je dosegla? Metal je postal še bolj popularen. Me pa resno skrbi, da nihče ne obsoja popularne pop glasbe, ki bolj kot ne namiguje na takšne in drugačne stvari. Tako so lahko Atomik Harmonik z perverznimi besedili v redu, prav tako druge takšne skupine. Potem so tu še Enrique Iglesisa, ki ima takšno besedilo komada, da me ne čudi, če bi nekdo zaradi tega komada koga posilil. Res me čudi, da se to še ni zgodilo. In takrat se mediji nebi obesili na zvrst glasbe, ker je bil človek fan Iglesiasa, ampak bi se verjetno res spomnili nečesa, kar je bil dejanski razlog in ne neke traparije, da je bilo za to kriva zvrst glasbe.

Še nekaj posnetkov s sodišč, ko so metal glasbeniki zaprli usta vsem, ki so jih česa obtožili;

YouTube slika preogleda

Tipper Gore in njene traparije

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 

Komentarji

17 odgovorov na “Kar na enkrat je vsega kriv Metal”

 1. nalivka - 29.08.2012 ob 21:28
  nalivka

  “Damn kids and their music!” x)
  Z malo bolj resnim tonom pa zadeva postaja zaskrbljujoča. Predsodki, vlečeni iz pametovanja ljudi, ki o stvari nimajo pojma, ker zvrsti glasbe pač ne poznajo, so pravzaprav vzrok takemu vedenju in takemu sprejemanju metala v družbi. Omenjeni avtor članka “Hate with a beat: White power music” zaradi imena njemu nepoznanega banda sklepa na nacistično orientacijo samega banda in njegovih poslušalcev – kar mene osebno niti ne gane preveč, saj je neke predsodke do določene mere moč pričakovati. Kar je zaskrbljujoče je to, da se taki članki pojavljajo v nekih sorazmerno velikih medijih, in verovanje večine bralcev le-teh, da je nekaj sigurno res, če je napisano v časopisu, povzroča le še več predsodkov in le še več obsojanja na mestih, kjer to ni niti potrebno niti upravičeno.
  Kar je pravzaprav najbolj smešno je to, da včasih predsodki prihajajo od ljudi, od katerih bi človek to najmanj pričakoval. Ničkolikokrat sem v preteklosti od svojih vrstnikov slišala pripombe o satanizmu in antikristu in podobnem zgolj zato, ker sem hodila okrog v črno oblečena v Iron Maiden majici. Ne rečem za neke upokojence, ki so od samega subkulturnega dogajanja od vseh najbolj daleč (pa s tem ne poskušam obsojati upokojencev, zgolj izpostavljam jih kot najbolj verjetno skupino, v kateri bi predsodki morda še bili opravičljivi) in katerih mnenje je lahko z zgoraj omenjenimi članki lahko prikrojiti, govorim o vrstnikih, ki, so, čeprav v sami metal subkulturi niso direktno udeleženi, njej še vedno bližje oz. najbližje od ljudi, ki metala pač ne poslušajo.
  Čeprav je pa treba upoštevati, da se bo ob takih in drugačnih nesrečnih incidentih ponavadi vedno kazalo s prstom na nekega instantno zgeneriranega krivca, pravi razlogi pa bodo tako vsaj očem širše javnosti prikriti. Čeprav je to v teh konkretnih primerih diskriminatorno do neke subkulture oz. celo zvrsti glasbe, ampak za to še ne velja nek standard politične korektnosti in je zato dovoljeno pljuvati po tistem, po čemer pač lahko. V tem primeru po metalu.

 2. nmohoric - 29.08.2012 ob 21:51
  nmohoric

  Ok, je res da nepoznavanje pripelje do takega lapsusa, ampak če si novinar, ter opraviš malo raziskovalnega dela, lahko pogooglaš več ali manj saj v današnjih časih res vse. Tako bi lahko človek vnesel v google Hatebreed, bi mu ven vrglo link do wikipedije, kjer bi pisalo da so hardcore metal band, če bi kliknil na link hard core, pa bi lahko poizvedel, kaj sporoča ta glasba. S tem bi videl, da stvar nima nobene veze z nacizmom. In da do teh predsodkov bralcev ne pride, je za to odgovoren urednik in pisec besedila. Edino če so ameriški časiniki tako kot naš 24ur, kjer lahko vsak napiše članek in ga objavi. V to sicer dvomim.
  Tudi jaz sem bil deležen teh obtožb satanizma in ne vem česa, s slišanega so bile to le navadne provokacije ljudi, ki so skrbeli za svoj “imiđ” in so radi frajarili okoli. S strani starejših, pa do danes nisem slišal nobene žal besede, glede tega da poslušam metal.
  Ravno to je narobe, da se lahko pljuva po nečem, kar ni krivo. Za takšne in drugačne napade so recimo večinoma kriva metal glasba ali nasilne igre za računalnik. Če bi pa človek rekel, da je za to kriva vera ali človekovo prepričanje v kar koli, pa pač ne smemo reči ali kako? Prav tako se ne sme pljuvati po točno določenem verovanju, čeprav bi se lahko, pa se ne sme. Oziroma ne pljuvati, ampak samo povedati, da določene stvari niso takšne kakršne pravijo, da bi morale biti. V glavnem dosti je teh stvari.
  Najbolj od vsega me pa res čudi to, da če bo nekdo objavil CD z naslovom Satan 666, bo takoj na tapetah, da se tako ne more iti, na drugi stani pa lahko pevci in pevke pop glasbe objavljajo takšne in drugačne komade, ko jih slišiš, da te kar bruhnit prime, je pa vse vredu.

 3. NuckinFuts - 30.08.2012 ob 08:11
  NuckinFuts

  Dejansko največje nebuloze prihajajo iz združenih čezlužnih držav. Kdo bi si mislil, kaj ne? :mrgreen:

 4. nmohoric - 30.08.2012 ob 11:13
  nmohoric

  Maš prav, samo vseeno, po tistih medijih prek luže, potem povzemajo vsi svetovni mediji na žalost.. in potem se neresnice in traparije širijo povsot.

 5. Medea - 30.08.2012 ob 11:25
  Medea

  Uf, prebrala sem, super napisano. Za izčrpnejši komentar pa rabim malo več časa ;) Se oglasim še enkrat, brez panike :mrgreen:

 6. nmohoric - 30.08.2012 ob 11:30
  nmohoric

  Hehe hvala :) Drgač pa sej ne paničarim, tko da kr lepo počas :D

 7. Medea - 30.08.2012 ob 18:50
  Medea

  Hehe, evo meee :lol:

  Ugh, take stvari jemljem resno. Kar je morda malo napačno, ker si stvari preveč ženem k srcu, ampak jebiga, gre za manipulacije, ki temeljijo na nevednosti, nestrpnosti in omejenosti. Resno, če bi se malo manj ozirali na to, kako se vse skupaj sliši, pa bili malo bolj pozorni na to, kakšno sporočilnost ima, bi morda celo poštekali, da niti ni tako zelo kompleksna celotna zadeva. Satanisti … aha, v čem točno je krščanski rock drugačen? Tisto je šele pranje možganov. Tisto je direktno posiljevanje. Ne da primerjam metal s krščanskim rockom, al neki, daleč od tega, ampak če se že gremo tako, da se metal označi kot satanistično glasbo, potem je edino logično, da nasproti tega stoji glasba, ki opeva Jezusa. Ker metal in izvajalci le-tega premorejo vsaj toliko uma in inteligentnosti, da zadeve na prvo žogo niso tako očitne, posiljujoče in za lase privlečene. Medtem ko gre na nasprotnem polu točno za to, za direktni marketing opevane religije.

  In sploh, sporočilnost? Resno? Call me Maybe? Brizgalna brizga, Rihanna, ki je rada tepena in ji je fino, ko ji moški laže … Sporočilnost? Vsakemu svoje, ampak najlažje se je obesiti na zvrst, ki ji kratko malo dol visi za vsesplošno sprejete ideale. In seveda, množice je najlažje zavesti, jih stisniti v kot s povzročanjem vsesplošnega strahu. In res, ne razumem zakaj točno naj bi bila zvrst dolgolascev kaj bistveno drugačna od manifestiranega popa, ki najstnice prepričuje, da se dajo dol v petek in imajo drugi dan mačka. Ne vem.

  Dolgolasi divjaki, ki preklinjajo, pijejo in so vulgarni. Zaplankanost in dejstva, ki jih mediji posredujejo, ne počnejo nič drugega kot to, da med ljudmi ustvarjajo fiktivno stanje paranoje, ki koristi njim samim. Si gledal Bowling for Columbine? Potem se verjetno spomniš tega: http://www.youtube.com/watch?v=cYApo2d8o_A Za razliko od pomembnih vsevednežev ima, hecno, človek, za katerega bi lahko rekli da ne samo, da je satanist, lahko bi bil celo njegov otrok, edini toliko v glavi, da zadevo pogleda s prave perspektive. Ne pa s tiste, ki dviga rejtinge. Kreteni. In sploh, kdo komu kaj hoče?

  I have spoken :mrgreen: Tako. In ja, lepo si napisal. Uf, take zadeve mi dvignejo pritisk …

 8. nalivka - 30.08.2012 ob 20:01
  nalivka

  @nmohoric: Dobrodošel v svetu sodobnega, instant novinarstva :D dejansko je v redkih medijih še prisotno raziskovalno novinarstvo v prvotnem pomenu besede, večinoma je vse spisano na hitro, po možnosti o temi, o kateri avtor nima pojma, ker pač striček google opravi raziskavo namesto njega. Pa še v to ne vloži dovolj časa (pa ga res ni potrebno veliko), da bi se o stvari vsaj približno zadostno informiral. Uredniki večjih medijev so pa itak politično nastavljeni, in, če so (v ZDA konkretno) nastavljeni s strani republikancev, potem pridejo ven taki članki.
  In ja, politična korektnost je kurba, ker se po eni strani zahteva po mojem mnenju pretirano sterilnost na tem področju glede določenih stvari (vere, ras in podobnega), po drugi strani pa se lahko nekorektno pljuva po subkulturah in se širi neutemeljene predsodke, dokler so pač bralci o temi neinformirani in kimajo vsemu, kar novinar napiše. Za bruhat. Jaz sem se že nehala sekirat, ker je smešno, da velikokrat vidim take lapsuse na mnogokaterem področju, na katerega se spoznam – in potem se človek počasi navadi.
  In ja, problem se nahaja v besedilni sporočilnosti nekaterih veliko bolj priljubljenih zvrsti (ki sta jih zgoraj omenjala oba z Medeo), ampak to konec koncev ni problem, ker se tako pač širijo neka kapitalistična sporočila, kako je treba imeti veliko denarja in ga zapravljat za pijačo, na drugi strani se pa občinstvo pridobiva s pesmicami o zlomljenih srcih in ljubezni (kar seveda ustreza najširšemu profilu ljudi, ker so nam vsem ti občutku pač blizu). In potem slišiš ljudi, ki trdijo, da je bila določena pesem napisana zanje. Ne, dumbass, napisana je bila za tistih par milijonov, ki so se trenutno razšli s partnerjem.
  In ja, metal kot tak (vsaj večinoma) z besedili, estetiko in ostalim štrli iz teh “splošno sprejetih” norm, kar seveda avtomatično pomeni obsojanje in lepljenje nekih neprimernih oznak. Tako kot se metal pevci ne derejo in operne pevke ne cvilijo, tako tudi metal ni definiran s satanizmom, sploh pa ne nasilnostjo (po mojih izkušnjah kvečjemu z večjo razgledanostjo in odprtostjo) in opera ne s puritanstvom.

 9. nmohoric - 30.08.2012 ob 22:23
  nmohoric

  Medea, Krščanski rock in metal.. dejansko bi lahko rekli da je šele tisto bogoskrunjsko.. če ne drugače je protislovno.. Ma ja čudno je vse to skupej… Sicer pa glede na to koliko je podzvrsti metala, težko rečeš, da so prav vse satanistične.. če pregledaš besedila večine stvari, ugotoviš, da nimajo prav nobene veze s satanizmom.

  Ker je bolje imeti mačka in se dati dol, dobiti vse možne bolezni in biti noseč, ker to je nekaj normalnega, pa tisto kar se vrti na radiu bo ja kvalitetno in za vsakega poslušalca pač dobro ane. Pa če tudi Englesias poje i will fuck you tonight ali nekaj takšnega.. to je v redu, če pa rečeš v metal komadu satan, vojna smrdi, ženske so kul, je pa že vse narobe. Pač ne razumem :D

  Pač ja tale z Marliynom Mansonom je tudi dobra štorija.. Tolko je blo nečesa, pa da je on kriv za vse skupaj… Saj veš.. Najlažje je obtožiti nekoga, ki je odkrit in si upa povedati, tako kot je pa čeprav je vse skupaj ob bolj težkih ritmih. Samo ja če tako poveš, potem nekako sicer razumem, da te določene skupine ne marajo, ampak vseeno če bi določeni mediji in drugi, vse skupaj bolj preučili in pregledali bi ugotovili da to res ni nič takšnega, da obstaja na svetu še več drugih hujših stvari..
  Pa ne se preveč razburjat no ;)

  Nalivka
  Ampak vseeno, jaz osebno če bi bil novinar, ne glede na politično stran in tako naprej, verjamem, da bi če bi pisal nek članek, bi prej se pozanimal o čem sploh pišem. Nebi se upal tako blamirati in metati slabo luč na lastno stroko, ter seveda sebe.
  No jaz osebno ne spremljam politike, ker me ne zanima, zato pa raje preberem kaj s sveta glasbe in tako naprej, zato me to tako zmoti, ko pri kakšnih poročilih s koncerta, recenzijah CDjev opazim takšne traparije, da kar res ni čisto za bruhat. Enako kot me zmoti to, če nekdo napiše takšno traparijo glede tega, da je metal kriv za zlo na svetu. Kaj pa če so hrčki? Ali pa morski prašički tisti ki so krivi?
  Tale zadnji del si dobro opisala :D Mi je všeč, kako je spisano :D

 10. Medea - 31.08.2012 ob 12:22
  Medea

  Sej to … Satanizem, ki naj bi bil vseprisoten … Ampak to je sam to, da se imajo mediji nad čim naslajat, da imajo tisto žrtveno jagnje, na katerega lahko obesijo zadeve, ki nimajo sploh nobene veze. Ej ne vem, verjetno je problematično predvsem to, da izvajalci tovrstne glasbe nič ne skrivajo, nič ne olepšujejo ampak poudarjajo tisto, zaradi česar je vredno živeti. Ženske, recimo :mrgreen:

  Enrique pa poje But tonight I’m fucking you :D Se pa strinjam popolnoma z Nalivko, da metal ni definiran s satanizmom in nasilnostjo, da je ravno obratno. Kaj ni vedno tako? Vedno je tako, da so ravno tisti, ki obtožujejo in nalagajo odgovornost za neka nemoralna in neprimerna dejanja, vase zagledani konzervativci, ki ne znajo pogledati dva metra dlje od lastnih meril in standardov. Cepci.

  Sej se ne bom več razburjala, okej :)

 11. nmohoric - 31.08.2012 ob 12:34
  nmohoric

  Recimo, da jim gre to v nos ja :P

  To pač ni sporno ane :D Največkrat so res ja.. in nažalost jih je zgleda vedno več, kar je dosti žalostno.. Glede na to, da se baje družba spreminja in ne vem kaj vse, ter da smo bolj “napredni”..

  Ne sej mislim lahko se, sam da ne boš dobila čira al pa kej :P

 12. Medea - 31.08.2012 ob 15:28
  Medea

  Cepci so :) Sej in plod njihovega moraliziranja in omejenosti so potem obsodbe na račun tistih, ki v prvi vrsti nikomur nič nočejo.

  Ne, ne, moje telo je imuno na moja razburjanja, ni panike :D Je strenirano in ve kje je meja :P

 13. nmohoric - 31.08.2012 ob 19:44
  nmohoric

  Točno tako… pač škoda besed ane :D

  Aja pol pa kull, ker ne odgovarjam za poškodbe :P

 14. Medea - 1.09.2012 ob 10:11
  Medea

  Brez panike, ne bo poškodb ;) Če pa do njih pride, ti javim in boš odgovarjal :D

 15. nmohoric - 1.09.2012 ob 15:14
  nmohoric

  Ej če parvim da ne bom odgovarjal :D Pač sej znam operirat pa obvezat rane.. sam delam na principu a rabš? Ne rabš? u redu režemo stran :P

 16. Medea - 1.09.2012 ob 15:19
  Medea

  Operirat znaš? :) No, no, proč pa ne bomo metali :D

 17. nmohoric - 1.09.2012 ob 15:22
  nmohoric

  Ma ja sej to zna vsak, zarezat zna vsak, zašit pa tud :D Baje je isto kt da bi mau trše blago šivou :P Zdej če pa zafrkneš ane pa kej zažuštraš se pa lahko zgovarjaš na to da tud ornk dohtarji kdaj zafrknejo :D

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !