kracalnik

pač neki da se piše

Žemlce in Kajzrce

Objavil/a nmohoric 9.10.2012 pod Kuharija

Enostavno se mi je zahotelo domačih žemelj in kajzeric. In s tega je sledilo, da sem danes pograbil moko in kvas, ter se zaprl v kuhinjo. Rezultat na koncu je bil vrhunski.

Za nekih 6-7 žemelj sem potreboval;

500g moke

1/2 kvasa

1dl mlačne vode

2dl mlačnega mleka

2dl vode

1dl olivnega olja

sol

sladkor

Najprej sem seveda naredil kvasni nastavek, tokrat sem malo ekperimentiral, ter v skodelo zamešal 2dl mlačnega mleka ter 1dl mlačne vode, ter pol kocke kvasa. Vse skupaj sem premešal, ter dodal dve veliki žlici sladkorja. Nato sem pustil kvasni nastavek vzhajati.

Med tem sem pripravil ostale sestavine, tako sem presejal 500g moke ter jo primerno solil, vem da naslednjič ne bom uporabil 2 žlici soli teveč samo eno in pol. Ko je kvas dovolj vzhajal, bilo ga je celo skodelo, sem vse skupaj zlil k moki v posodo za kvašenje. malo sem premešal, tako da je bilo testo primerno za mesenje, postopoma sem dodajal vodo ter moko in seveda olivno olje. Ko sem vse skupaj dobro premešal, tako da je bilo testo ravno pravšnje, gnetel sem ga tam nekje 10-15 minut, sem dal testo vzhajati za 20 minut. Po 20 minutah sem testo natrgal na primerno velikost, ter oblikoval hlebčke oziroma štručke. Tiste, katere so postale žemlje, sem po sredi “razpolovil” z ročajem kuhalnice, tako da dobi obliko žemlje, tiste ki so postale kajzerice, pa so v sredi dobile manjo luknjo ter tri krake. Vse skupaj sem dal vzhajati še za 30 minut.

Ko je testo dokončno vzhajalo, sem vse skupaj vrgel v pečico na 200 stopinj. Pečico predhodno segrejte. Pekel sem jih približno 25 minut, saj so bile žemlje in kajzerice malo večje. Vmes sem jih pomazal z olivnim oljem, ter kasneje še z vodo.

Po končanem pečenju, sem jih lepo zložil v košarico, ki je sedaj že prazna.

V glavnem končni produkt je bil odličen, edino kar me je zmotilo, je bilo to, da so žemlje malček preslane. Testo pa je kot vedno izjemno rahlo in okusno.

  • Share/Bookmark
 

Komentarji

2 odgovorov na “Žemlce in Kajzrce”

  1. nadinka - 12.10.2012 ob 18:59

    vov, žemlje zgledajo kot od peka. Bom preizkusila recept.

  2. nmohoric - 12.10.2012 ob 19:02
    nmohoric

    Sem se močno potrudil, kajti želel sem da zgledajo vrhunsko, če že ne bodo tako dobre. Na koncu so bile lepe na pogled in vrhunske za jest :)

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !