kracalnik

pač neki da se piše

Strupene Energijske pijače?

Objavil/a nmohoric 24.10.2012 pod Bluzenje

Pred dnevi sem v slovenskih medijih zasledil, da naj bi za posledicami zaužitja energijske pijače Monster Energy umrla 14 letna deklica. Zanimiv mi je bil predvsem podatek, da naj bi umrla po tem, ko je zaužila cel liter te pijače. Za razliko od evropskih proizvajalcev energijskih pijač, Monster Energy pakira svojo pijačo v 0,5 litrski pločevinki. Zakaj mi je bil ta podatek zanimiv? Ker na pločevinkah, ki jih držim doma, na vseh piše kolikšen je dovoljen dnevni vnos te energijske pijače. Po manjši kalkulaciji, sem tako ugovotil, da jo lahko popiješ dnevno nekje okoli polovice. Ampak to je le ta GDA.. Tudi na ostalih ne energijskih pijačah, tudi alkoholnih pijačah in celo na nekaterih prehranskih izdelkih piše kolikšen je dovoljen GDA. Mislim da sem zadnjič celo videl kolikšno količino nekega sendviča z znane prehrambene verige s hitro hrano, lahko poješ oziroma je priporočeno.

Stvar, ki me je najbolj zbegala pri vsem tem je bila ta, da je bila deklica stara 14 let.. Nato pa sem se spomnil, da tudi pri nas nekateri otroci pijejo takšne in drugačne energijske pijače, ko seveda starši ne gledajo. No ponavadi te otroke malo daje koncentracija in imajo težave z hiperaktivnostjo. In če so ti otroci v trgovini z tehničnimi izdelki, so precej nadležni. Zanima me kje se je zgubil tisti predlog, da se lahko energijske pijače prodajajo starejšim od 18 let? Sicer tudi ta predlog ni najboljši. Ker še vedno lahko starši kupijo katero koli energijsko pijačo otroku. Dober primer je predvsem zelo čudna HoneyBooBooChild, katere starši ji dovoljujejo, da meša kofeinsko pijačo z energijsko pijačo, češ da to potrebuje. No kako tak otrok zgleda, lahko vidite na spodnjem posnetku.

YouTube slika preogleda

Potemtakem tudi ni čudno, da se je nekaj takšnega zgodilo. Sploh pa glede na podatek, ki sem ga danes dobil, da naj bi deklica umrla zaradi zastrupitvse s kofeinom, ta pa je povzročil srčno aritmijo. Naj omenim, da je imela deklica že pred tem srčno okvaro. Tako so se tudi starši odločili, da bodo tožili proizvajalca energijskih pijač, saj oni nosijo odgovornost. Zanimivo mi je bilo to, da odgovornost za smrt nosi proizvajalec energijske pijače in ne starši, kateri so ji dovolili da kljub srčni okvari popije liter te pijače. Tudi pri nas je pred leti prišlo do nečesa podobnega, sicer dekle ni umrlo, je pa bilo sprejeto v bolnišnico, kjer so jo uspešno pozdravili. Šlo se je predvsem za to, da ni vedela da je občutljiva na večjo količino kofeina, ter da je baje bila tudi alergična na kofein. Sicer članka nisem našel na spletu, vem pa da je bil pred leti objavljen v Dnevniku. Šlo pa se je za eno izmed znanih znamk Energijskih pijač.

Vse skupaj me je spomnilo na članek iz pred pol leta ali malo več, ko je podobno na Novi Zelandiji ali v Avstarliji umrlo dekle, ki je popilo 7 litrov CocaCole na dan. Mislim verjetno bi dekle umrlo, tudi če bi popilo 7 litrov vode na dan. Enostavno se dogaja, da ljudje preprosto pretiravajo z pitjem določenih pijač, katere imajo lahko “stranske” učinke. Čudno mi je le, da se še niso odločili Američani tožit kakšnega proizvajalca hmeljnih napitkov ali pa težko alkoholnih napitkov. Ti znajo sicer biti v neprimernih količinah celo bolj nevarni kot pa energijski napitki ampak pustimo to. Na koncu bo vedno kriv nekdo drug ne pa prizvajalec, ki označi kolikšna je priporočena, dovoljena količina. Verjetno bi morali zraven še dopisati, kot na cigaretah, da lahko povzroči obolenja ali smrt, ter koliko lahko maksimalno popijemo. Čeprav bi potem morali enako narediti na vseh ostalih alkoholnih pijačah.

Sedaj končno vem, zakaj proizvajalci bele tehnike za ameriški trg, posebej označijo, da v mikrovalovko ni priporočljivo tlačiti pudljev in majhnih otrok..

Za konec bi lahko še rekel, čes zdrav in zdrav piješ, ne škodje.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

10 odgovorov na “Strupene Energijske pijače?”

 1. NuckinFuts - 24.10.2012 ob 13:28
  NuckinFuts

  Amehika, the land of opportunity….
  Še vedno vztrajam, da gre za naravno selekcijo. Če si dovolj pameten, da zažgeš pločevinko pod pritiskom, daš srebrno folijo v mikrovalovko, popiješ čistilo za keramiko ipd., si pač zaslužiš, da se ne razmnožuješ več.

 2. nmohoric - 24.10.2012 ob 14:02
  nmohoric

  Ma ja, moraš biti malo butast, da delaš takšne močne traparije.. Sej mogoče si niso čisto povsem sami krivi, ampak je kriva njihova vzgoja in ne vem kaj še vse :) Pravjo da se butastim neč ne nardi, možno da po tem živijo..

 3. Shalalabayzer - 24.10.2012 ob 22:17

  Permisivna vzgoja…otroci umirajo zaradi tega
  Nikjer (še) ni tega opozorila

 4. nmohoric - 24.10.2012 ob 22:20
  nmohoric

  Otroci umirajo tudi zaradi česa drugega, kar tudi ni primerno označeno.. Sicer pa je nekako logično da neka pijača, ki je za “odrasle” ni primerna za otroke. In kot sem napisal, so želeli narediti, da se te pijače prodajajo starejšim od nevem katerega leta, pa nisem nikjer zasledil, kaj je s tem..

 5. Stric Marč - 26.10.2012 ob 19:08

  Ljudje umirajo. Tudi otroci.

 6. ana kos - 26.10.2012 ob 23:59

  Sem slišala za nekoga, ki je prišel na urgenco v obupnem stanju, kap ali kaj, nekako niso zgruntali, kaj je, sploh potem po izvidih. Bil je brez natrija (če se ne motim).
  In so ga vprašali, koliko je pil.
  Povedal je, da mu je zdravnik priporočil, naj popije čim več vode … in on je popil 11 litrov vode …

  Oja, vse mora biti v nekih mejah …

 7. Urška Sonček - 27.10.2012 ob 05:15
  Urška Sonček

  Ta tamala je bila v South Parku. xD

 8. nmohoric - 27.10.2012 ob 10:43
  nmohoric

  Stric Marč, je res.. na žalost..

  Ana Kos Točno tako, tudi če pravijo, da je nevem kaj tako zdravjo, če ti piješ preogromne količine nečesa, se prej ali slej lahko zgodi da se bo nekaj zgodilo s tabo.. Dober primer je tudi tale z vodo.

  Urška ^^ Tako je ta je bla tud v SouthParku :D

 9. NuckinFuts - 27.10.2012 ob 17:59
  NuckinFuts

  Navsezadnje…prekomerna količina česa pa ne škoduje? :)

 10. nmohoric - 27.10.2012 ob 20:17
  nmohoric

  Se bom vzdržal komentarja :D

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !