kracalnik

pač neki da se piše

Accept in Lene Kosti

Objavil/a nmohoric 30.10.2012 pod Koncerti in Mjuzik

Ni minolo tako dolgo, odkar sem bil nazadnje na koncertu. Tokrat sem obiskal sicer prejšni četrtek koncert nemške heavy metal skupine Accept. Skupina se je v Ljubljani oglasila v sklopu turneje Stalingrad, saj promovirajo njihovo zadnjo isto imensko ploščo.  Priznam, da skupine ne poznam ravno najbolje, poznam sicer njihova dva ali tri legendarne komade, med drugim seveda Balls To The Walls. Od nemškega metala seveda bolje poznam thrasherje Destruction in Kreator. Naj omenim, da so kot pretskupina nastopili še slovenske Lene Kosti.

Sedaj pa lepo po vrsti. Zločin se je zgodil 25. 10. 2012. nekje okoli 8 ure. Kot se spodobi sem bil pred Kino Šiška že dobre pol ure prej, seveda da poiščeš ljudi s katerimi si ponavadi zmenjen, da si izmenjaš nekaj besed, nato pa odgepaš na kocert. Tako smo prijetno kramljali zunaj v dokaj topli jesenski noči, ko je bila ura že osem.

Želel sem oditi v dvorano, saj se naj bi se kmalu začel koncert predskupine. Ker si sem si že nekaj časa govoril, da bi bilo dobro slišati Lene Kosti, saj naj bi bili edini pravi prvi HeavyMetal band v sloveniji, ker drugih heavy metal bandov v sloveniji nimamo. V glavnem želel sem si slišati če so res tako dobri. No pa so mi starejši kolegi rekli, da naj lepo z njimi ostanem zunaj in da gremo potem naprej na Accept.

Ko so Lene Kosti odigrale svoj del, sem sicer uspel ujeti, da  ni bilo nič kaj posebnega, da edino kar sem zamudil, je bilo to, da je bil to njihov zadnji koncert po intenzivnih 34 letih igranja. Sedaj bom povzel malo članka z  RTVSLO.SI

Za vekomaj pa odhaja še eno ime. Lene kosti. Prvi pravi slovenski heavy metal bend iz leta 1978. Lene kosti so odšle, brez pompa, brez drame. Kot predskupina Acceptom so med koncertom oznanili, da je po 34 letih prišel čas za slovo, odžagali še zadnji Heavy Artillery in prepustili oder prerojenim Acceptom.

V glavnem zamudil sem nastop legendarne slovenske skupine, ampak dvomim, da so se do konca poslovili, kot se kaže pri vseh slovenskih glasbenikih se zelo radi vračajo na sceno.

In tako je bil čas, da smo se počasi odpravili v dvorano na koncert skupine Accept. Na hitro samo omenim, da skupina nastopa z “novim” pevcem. V glavnem ker ne poznam vseh komadov skupine Accept, sem pač bolj užival ob zvokih, kot pa da bi pel zraven in se “dru ko jeshar” vse ostale stvari ki sodijo zraven.

V glavnem spet smo tam. Kino Šiška. Na zadnje sem bil tam ko so nastopali Megadeth. V vseh medijih se je pojavljao na veliko, da se je Dave skrival za zvočno zaveso in z truščem nadoknadil svoje neveščine z glasom. No kasneje smo se sicer pogovarjali, da je to malo nemogoče, saj je bil Dave 2 dni pred koncertom v Ljubljani, nekje v Avstriji povsem perfekten in njegov glas je prišel do izraza tako kot mora. No tudi pred časom ko sem bil v zagrebu je bil njegov glas tak kot od nekdaj. Edino v Kinu Šiška je bilo nekaj drugače. In zakaj to omenjam. Dejstvo je, da se Accept tudi verjetno niso skrivali za zvočno zaveso. Dejstvo je da je dvorana ali zelo neakustična ali pa da je preprosto ozvočenje zelo zelo slabo. Tako se na momente samega vokala ni slišalo, ko bi se morala slišati solaža se je bolj slišalo basista.. Ne vem premalo sem pameten, da bi lahko ugotovil, za kaj se je šlo.

Vzračje pa tudi ni bilo nekaj posebnega. Vzdušje je bilo pred kratkim veliko boljše na koncertu Nashville Pussy in Bob Wayne..

No bolj se je koncert bližal koncu, bolj znani komadi so se pojavljali, tako sem uspel v živo slišati Pandemic in Balls to the Wall.

V glavnem tako je prišel tudi koncert h koncu, jaz pa sem prizorišče zapuščal z mešanimi občutki. Nisem vedel, ali je bil koncert vrhunski ali pač ne. Ne vem, ali je k temu pripomoglo vzdušje ali pač slabo ozvočenje. Moram reči, da če bi moral oceniti bi lahko samo rekel, bilo je dobro ne pa vrhunsko, kot bi človek pričakoval.

Aja zakaj pišem šele sedaj o koncertu, ki se je zgodil skoraj pred tednom dni. Tudi najboljšim se zgodi, da kdaj pademo v posteljo in se ne zbudimo nekaj dni. Jap bolezen je huda reč.

Ocena koncerta; 6,6/10 Ballsov.. Malo zmanjka do stene.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

8 odgovorov na “Accept in Lene Kosti”

 1. Medea - 31.10.2012 ob 19:15
  Medea

  Evo me ;)

  To z akustiko v Kino Šiška si enkrat že omenjal, a ne, da si? Možno, da je res nekaj na tem, zaenkrat sem bila samo enkrat tam in bila sem v transu, tako da niti nisem bila toliko pozorna kaj štima in kaj ne. Sicer pa, težko pričakovan koncert odtehta tudi kakšen kiks. Accept bi meni ta kiks odtehtali ;)
  Lene kosti po drugi strani … ne vem. Imela sem jih priliko slišat enkrat in bilo je dovolj. Saj ne rečem nič, strici znajo, sam niso pa baš neki. Vsaj ne toliko waw, da bi lahko opravičili okronanje za eden in edini prvi pravi heavy metal bend pri nas. No, nisem vedela, da gre za konec njihove kariere, ampak I`ll live. In v bistvu, glede na pomp, ki ga zganjajo sami okrog sebe, sem presenečena, da so finiširali tako potiho. Tako ne v njihovem stilu :)
  Za Accept mi je pa še vedno žal, da so mi ušli.

 2. nmohoric - 31.10.2012 ob 19:19
  nmohoric

  Živjo ;)

  Sem omenjal že pri Megadeth pomoje :D Edini koncert ki se je tam slišal dobro so bili Zmellkoow :D In ja sej so Accept odtehtal to.. sam vseeno nisi čisto ves iz sebe.. Pomoje bi bolj zažgal če bi bli v Cvetličarni ali pa kje na Metelkovi ali pa povsot drugje sam tam ne. :)
  Ma ja lene kosti so eni mau so posebni, tako bom rekel :) Mislim ne moreš se okronati za edine prave metalce ter rečt da drugi so pač brezvezni.. mislim to je malo otročje.. In ja tudi jaz sem mislil glede na to, da so “tako” veliki, da bodo naredili svoj zadnji koncert bolj pompozno. Zgleda da le niso tako veliki kot pravijo da so..

  In lahko ti je žal! Družba je bila fenomenalna muzika pa tud :)

 3. Medea - 1.11.2012 ob 10:01
  Medea

  Pri Megadeth, točno. V primerjavi s Cvetličarno, meni so bili koncerti tam vedno odlični. Kino Šiška bo pa treba še kdaj obiskat, da bom lahko bolj kritična :)
  Lene kosti za moje pojme niso čisto nič posebnega. Predvsem frontman (govorim na pamet, nisem imela stika z njim) deluje naduto, samovšečno in vase zagledan. Mislim, da jih ne bom pogrešala ;)
  Sej mi je žal, no. Naslednjič ;)

 4. nmohoric - 1.11.2012 ob 20:22
  nmohoric

  Jap cvetličarna ma tud prostor ki je fajn al si na balkonu al pa spodej pa je povsot kull :D Une štenge v šiški se mi pa ne dopadejo neki…

  Ma ja pač LK so mau zagledane same vase.. kaj češ… tud taki morjo bit :)

  Nikoli ne bo naslednjič :P

 5. Medea - 2.11.2012 ob 10:36
  Medea

  Une štenge v Šiški so katastrofa. Ugani kdo se je tam enkrat cel večer spotikal, lovil ravnotežje? :D Edini plus tega je, da vidim čez ljudi. Sam spet, dvometraši, ki imajo težnjo, da se postavljajo pred mano, zmagajo :)

  Kako nikoli ne bo naslednjič? Kaj pa ti veš … :D

 6. nmohoric - 2.11.2012 ob 18:50
  nmohoric

  Ti, pomoje da si bla ti :P
  No sej zato je cvetličarna kul, greš na balkon in si v prvi vrsti praktično :P

  Ker ne bomo zanalašč šli al neki :P

 7. Medea - 2.11.2012 ob 19:01
  Medea

  Drži, bila sem jaz :D Če so pa res štoraste. Dolge pa nizke, kdo je še to videl! :P

  Aja, zanalašč … Ja pol pa prav, pa nič! :)

 8. nmohoric - 2.11.2012 ob 20:30
  nmohoric

  Ja no pač take štenge mi grejo tud na modernih objektih naživce :D Pač arhitekti že vejo baje :P

  Ne pač a veš ker pač ane :P

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !