kracalnik

pač neki da se piše

Pekoče olje

Objavil/a nmohoric 27.12.2012 pod Chili - Čili, Kuharija

Tako konec letnega kolobarjenja s čiliji, sicer imam 2 sorti le teh na zimovanju, eni v avstraliji, drugi so se odločili za argentino. Šalo na stran. Če mi bo uspelo, bom poskusil prezimiti tako škorpijone, kot jalapenjote, slednji baje ne prezimijo. Po uspešni sezoni in lepem številu pridelanih čilijev, sem že pred časom dal sušiti trinidadske škorpijone in neke čilije, ki so spominjali na tabasco sorto.

Vse skupaj sem vglavnem posošil in danes je nastopil čas, da naredim pekoče olje. S police sem pograbil lično steklenico, notri zmetal vse čilije, pretresel in nalil čez domače olivno olje. V glavnem lahko bi tole mojstrovino označil kot slovenski izdelek. Če seveda izuzamem tisti rožmarin, ki je še v steklenici.. Domačega je že zmanjkalo.

Recept;

Če imamo opravka z pekočimi čiliji, priporočam uporabo rokavic, če pa ste badass pa lahko z golimi rokami. Jaz sem med tistimi bolj badass. V steklenico, jaz sem uporabil 350 mililtrsko steklenico, stresemo poljubno število čilijev, lahko jim odstranimo peške in peške naknado stresemo v steklenico, lahko naredimo ravno obratno in pustimo v steklenici samo peške, ostalo pa zavržemo ali zmeljemo v čili poper. Odvisno tudi od tega, ali želimo bolj estetsko steklenico. Ko dodamo čilije, lahko notri stresemo še česen, seveda samo olupljen, kar cele kose ter vejico rožmarina. Jaz sem vse skupaj še pošteno pretresel, ter nato čez nalil olje. Ko sem domneval, da je olja dovolj, sem steklenico zaprl ter vse skupaj še enkrat močno pretresel.

Ker olivnega olja ni dobro segrevati in pravijo, čeprav recepti pravijo, da bi morali olje segreti do okoli 100°C. Sam sem vse skupaj postavil na radiator, sicer ne vroč radiator ampak topel radiator, ter pustil vse skupaj toliko časa, da je steklenica postala po vseh delih ravno prav topla. Nato sem zadevo pustil da se ohladi in seveda pospravil na varno.

Pekoče olje tako lahko uporabljamo kot dodatek k jedem. Recimo da kot začimbo.

  • Share/Bookmark
 

Komentarji

En odgovor na “Pekoče olje”

  1. nejc - 22.09.2013 ob 08:30

    Opozoril bi te samo na uporabo svezih cilikev v olju. Lahko se zgodi, da privedejo do redkega vendar smrtno nevarnega bottulizma. Pri suhih cilijih tega ni.

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !