kracalnik

pač neki da se piše

Za 20 evrakov

Objavil/a nmohoric 17.07.2013 pod Zgodbe

Torkov večer je kot nalašč večer za iti v mesto ter poslušat Betko kako prepeva ter igra v enem izmed Ljubljanskih bifejev. Ob sedenju na stopnicah in užitkanju ob glasbi ni boljšega kot še malo opazovati mladež in starež, ki se špancira ob Ljubljanici. Ni dolgo časa minlo, ko sta se zraven mene usedle dve tujejezični dekleti, ki sta po popitem zapitku odšli dalje, jaz pa sem še vedno z zamaknjenostjo poslušal glasbo, dokler me ni zdramil rezek vonj po scalini ter alkoholnih hlapih in razpadajočih jetrih.

Smrdeč po alkoholu in scanju, ki sem ga pridelal od strahu, sem pobegnil s kongresnega parka proti centru mesta. Da bi se zakamufliral pred stanovskimi kolegi, sem se vrgel na stopnice zraven urejenega mladeniča, ki je zamaknjeno poslušal glasbo neke pevke. Zakaj sem pobegnil? Stane mi je pred časom posodil 20 evrakov, ki sem mu jih vrnil, sicer ne njemu ampak Matjažu ter mu naročil naj jih vrne Stanetu. Ker jih ta ni vrnil njemu in jih je po verjetnosti zapil, so me pretepli in nagnali. Pijan kot sem bil se se že tako ali tako opotekal potem pa še te batine. Mislil sem da bodo tiste stopnice idealno skrivališče. Dobro uro sem sedel tam, dokler ni prišla banda. Dalmatinec ki je prvi prišel na prizorišče in me prepoznal, me je brcnil v hrbet in zavpil; “Ti češ nama krast? Jel te nije sram!?” Zmeden še od prejniš udarcev sem le rekel; “Puste me!! Sej sem vrnu!!”. Stane me je grobo zagrabil za brado in me povlekel stran, tako da so lahko oni sedeli na stopnicah ob mladeniču, jaz pa sem se odstranil malo za njih.

Vredu? Kaj je bilo sedaj to? Že prej me je zdramil vonj po alkoholu in scalini.. Sicer nisem mislil da je človek brezdomec, ampak zgleda da je res. Prav tako pa kaj je bilo sedaj to? Tri pijani brezdomci in brezdomka, kot kakšni brutalni huligani vkorakajo za moj hrbet in ubogega človeka zbrcajo? Moram reči, da so padale kar težke besede. Po umirjenih strasteh, so se posedli zraven mene, ter me prosili za cigarete, pomenljivo sem jih pogledal ter jim aroganto odvrnil, da jih nimam. Takoj zatem pa so se mi začeli opravičevati ter mi v zameno začeli ponujati Janževca in neke “domače” mešanice. Seveda sem vse zavrnil in se jim vseeno zahvalil za ponujeno. V tistem pa je iz za vogala prikorakal brkati bosonogi brezdomec z uničenim glasom od alkohola ter cigaret. Videti je bil dobrovolen, kajti poslal je Dalmatinca in brezdomko plesat na plesišče, sam je tudi nekaj odplesal, ter opravil nekaj piruet, nato pa začel ponujati cigarete. Ne samo da je cigare potalal svojim kolegom, ponudil jih je tudi meni ter vsem ostalim turistom, ki so tisti trenutek sedeli tam. Ko pa je cigarete ponudil pretepenemu brezdomcu za mano, pa ga je stane nasilno odrinil in zabrusil, da tistemu tatu ni potrebno dajati ničesar. Brkati bosonog, je cigarete pospravil ter grdo pogledal pretepenca.

Ja nisem smel prižgati cigarete, pa čeprav bi mi tako pasala, že tako, sem bil ves živčen verjetno bi me poleg šluka alkohola pomirila tudi tale cigareta. Ker se mi je zdela krivica, sem Stanetu želel objasniti, kako je prišlo do te zmede. Saj sem mu povedal, da sem pred enim tednom od njega dobil 20 evrakov, ki sem mu jih tudi vrnil, sicer ne ravno njemu ampak Matjažu. Njemu sem jih dal tam na Poljanah pri banki ter mu rekel da naj jih da Stanetu, ker ga verjetno tisti dan pričakal. Nato sem šel v park zvezda k fontani se malo odžejat. Ko je celotna banda prišla nadme in me začela obtoževati. Ta prokleti Dalmatinec, ki se nam je pridružil pred kratkim je res velik srboritež. Nevem kaj mu je ampak agresija je v njegovih žilah. On me je prvi napadel, nato pa še Stane. Tudi na stopnicah, bolj ko sem jim razlagal, da nisem kriv in da sem vse vrnil, bolj je Matjaž zatrjeval, da on ne laže in da če bi on imel tisti denar bi ga že zdavnaj dal Stanetu. Nevem kaj je Matjaža tako vznemirilo, kajti jaz nisem človek, ki bi se pretepal, on pa me je ponovno zgrabil za brado in me povlekel k tlom. Začel me je tepsti s pestmi, sam pa sem mu odgovarjal da naj me ne tepe po glavi. Kar nekaj udarcev sem dobil v glavo. Spet. Malo omotičen in v solzah sem se odstranil k stebru. Matjaž je tudi točil solze ter v njih zatrjeval, da ni kriv in da nikoli ne bi kradel denar Stanetu ali mu ga nebi prek nekoga vrnil. Jaz sem še vedno prepričan, da sem mu denar vrnil. Stane ki je videl da sem nemočen, me je pustil pri miru. Matjaž pa me ni pustil pri miru in mi začel groziti s smrtjo. Tako je izustil, da ne bom preživel noči in da naj izginem, ter da kamor koli bom šel me bodo našli in pretepli. Prav tako so mi govorili da bi moral vrniti denar direktno Stanetu. Osramočen, pretepen in v solzah sem nato zapustil tiste stopnice. Zavlekel sem se v domu za brezdomce na Poljanski cesti in upal da me tam ne bodo dobili in, da bodo vse skupaj pozabili. Sicer ne vem s čim so kupili ves tisti alkohol z torkovega večera, ampak verjetno so bili uporabljeni tisti evri, ki sem jih vrnil.

Pretepenec  je odšel in po tistem se je vse umirilo, Matjaž je še nekaj hlipal da ni kriv, Brkati bosonog je malo plesal, Dalmatinec in brezdomka pa sta se prav tako vrtela na plesišču. Ko je ura odbila 11 in so bili vsi kar konkretno podkrepljeni, so zapustili stopnice. Nekaj  jih je šlo v smeri Poljan, srboriteži pa so odšli v park zvezda. Brkati bosonog je vse skupaj pospravil odnesel steklenice v kontejner za smeti ter vse kolege pognal v Park zvezda. Le dva sta omagala na stopnicah, ki se za nobeno ceno nista želela premakniti. Pustil jih je tam, da spita. Jaz pa se z različnimi občutki prav tako zapustil koncert ter se odpravil proti domu.

Razumem, da si niso vsi brezdomci izbrali takšnega načina življenja, da niso vsi alkoholiki. Ampak to kar se je dogajalo ta večer. Nevem, moje mnenje je da so si že zdavnaj vrnili tisti denar, ampak za vsem tem je morala stati neka druga zgodba. Prav gotovo se je tisti večer zgodilo še kaj drugega, da so bili vsi tako jezni na tistega pretepenca. Če bi mel pri sebi 20 evrov, bi jih zagotovo dal tistemu Stanetu in mu zabičal, da naj ga pustijo primiru, kajti konec koncev so vsi v enaki godlji. Ampak bohvet, kaj bi se zgodilo z mano če bi to naredil, glede na izbruhe jeze in agresije, bi se znalo zgoditi, da bi še jaz ujel kakšno pest v kateri koli del telesa. Ali pa bi preizkusil trpežnost glave ob udarcu steklenice.

Upam da so se danes strasti umirile in so spet skupaj brez zamer.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

8 odgovorov na “Za 20 evrakov”

 1. NuckinFuts - 17.07.2013 ob 21:09
  NuckinFuts

  Tako zanimiva in napeta zgodba, da si skoraj želim, da bi bil tam. :mrgreen:
  Drugače pa… “dom za brezdomce.” A little ironic, isn’t it? :mrgreen:

 2. nmohoric - 17.07.2013 ob 21:10
  nmohoric

  Škoda, da te ni bilo tam, kajti zamudil si res veliko…

  Sicer se reče tistemu zavetišče za brezdomce ampak zavetišče se mi ne zdi ravno primeren izraz..

 3. Chemfusion - 17.07.2013 ob 21:41

  Ih le kaj je blo, Matjaž je pobasal tistih 20 eur in se naredil francoza. Za liter rujnega naredijo vse, 20 eur jim je pa že celo premoženje.

  Zanimivo si spisal zadevo, iz obeh perspektiv, tvoje in tretje.

 4. nmohoric - 17.07.2013 ob 21:46
  nmohoric

  Se strinjam, bolje biti pijan kot pa tepen nekaj na to varjanto. Nažalost je temu tako..

  Hvala za pohvalo :)

 5. Maj - 18.07.2013 ob 18:53

  A kar takole se lahko pretepa???

  Sicer pa Lj. postaja vedno bolj bolno mesto.

  Kak mesec nazaj so me sredi noči, ko sem šel iz nekega bloka v Šiški proti avtu na drugem koncu parka, kar besedno napadli trije tipi, da me bodo kar ubili.

  Zgleda, da sem jih zmotil, med drogiranjem na klopci, dejansko sploh ne vem kaj jih je motilo????
  Na srečo sem jih uspel pomiriti in so spokali stran ampak to ni več normalno.

  Policajev pa tudi potem nisem klical, ker bi verjetno bolj težili meni kaj delam tam ob treh zjutraj kot pa njim.

 6. nmohoric - 18.07.2013 ob 19:06
  nmohoric

  Zgleda, da se lahko kar takole pretepa.

  No ja no, meni je Ljubljana še vedno super:)

  To se pa zna zgoditi ja sploh ob zgodnjih jutranjih urah v kakšnih zakotnih ulicah in koncih mesta… Nažalost, ampak tako je tudi drugod po svetu in evropi.

 7. Dajana - 18.07.2013 ob 19:56
  Dajana

  Dobro pišeš! ;)

 8. nmohoric - 18.07.2013 ob 21:25
  nmohoric

  Hvala Dajana

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !