kracalnik

pač neki da se piše

Najboljša gobova omaka

Objavil/a nmohoric 1.11.2013 pod Kuharija

Ko govorimo o gobovih omakah, največkrat naletimo na razne omake v katerih so hektolitri sladke in kisle smetane. Sam sem imel dovolj tega in spacal gobovo omako za k testeninam, brez smetane.

Surovine:

Tako. Ko imamo vse sestavine na kupu, narežemo čebulo, lahko na kocke ali polkroge. Segrejemo posodo za omake, ko je segreta dodamo olivno olje, ter čebulo, pustimo jo da postekleni, nato jo karameliziramo. Če ne znate, youtube ve kako karamelizirati čebulo. Sam sem jo karameliziral namesto z kisom, kar z vinjakom. Ko je dobila lepo barvo in je bila sladkastega okusa, sem jo še malček posolil, ter odstavil. Vse skupaj sem stresel v posodo za mešanje z paličnim mešalnikom. V isto posodo sem stresel še na drobno narezan peteršilj, origano, timijan, baziliko in malček rožmarina. V isti posodi, kjer sem pražil čebulo, sem stresel 2 na drobno narezana česna, ter jih pražil toliko časa da sta zadišala, sepravi nekaj sekudn. Takoj za tem pa dodal vse gobe. Gobe sem pustil, da so se nekaj časa dušile, dale vso vodo, ter del gob odvzel ter jih dal v posodo k čebuli. Ostale gobe sem do konca prepražil in jih nato odstavil.

Palični mešalnik dela čudeže, tako da sem zmlel vso to čebulo in gobe ter začimbe, dokler ni nastala zmes podobna pudingu oziroma res gosta omaka. Zalil sem jo z nekaj jušne osnove, tako da ni bila pretekoča ampak ravno pravšnja. Vse skupaj sem vrnil k jurčkom ki so se popražili, vse skupaj pregrel ter malček dosolil in popopral.

Omako sem uporabil za k testeninam, testenine znamo vsi kuhati, tako da ne bom govoril, kako se to dela. Bom pa povedal, da sem po kuhi testenin le te odcedil, ter direktno v lonec kjer so se kuhali vrgel še vso omako, dodobra premešal in dodal malček masla.

In ja to je vruhnsko kosilo. Sama omaka zaradi sladkobe čebule, malenkostno spominja na medeno omako z gobami. Vglavnem avesome kosilo.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

5 odgovorov na “Najboljša gobova omaka”

 1. Limona - 1.11.2013 ob 17:37

  Veri študentsko, will try. : )

 2. Limona - 1.11.2013 ob 17:38

  (študentsko v smislu nekompliciranja, da se ne bomo narobe razumeli.)

 3. nmohoric - 1.11.2013 ob 17:39
  nmohoric

  Študentske so edino testenine. Ampak sam trdim, da če testenine ne delaš z mesnimi omakami in tuno, je to bolj prefinjeno. Nekako bolj boemsko. Recimo da bolj gostilniško :D
  Edit: I see dopis, točno tako! :)

 4. Pepi - 6.11.2013 ob 21:59
  Pepi

  Tole, pa ene par ne pretankih svinjskih medaljončičev notr … Zmaga. Pa kšni široki nudeljni. :D

 5. nmohoric - 7.11.2013 ob 10:51

  Jaz sem naredil z fuži in pa širokimi rezanci. Ni boljšega :)

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !